Rapa Rosie
Râpa Roșie se afla la 3 km de orașul Sebeș, spre satul Daia Română. Observăm cum se ridică din pământ o alcătuire de pietre, bizare, enorme, cu un spectru coloristic ce merge de la trandafiriu, la lumina zilei, la cărămiziu intens, la asfințit. Făuritoarea acestui edificiu natural din piatră este apa, cea care a sculptat în stânci o bogăție de forme, care fac din Râpa Roșie o priveliște rară, asemănătoare Marelui Canion al Americii de Nord sau celebrele badlands.
De aceea, rezervația de la Râpa Roșie mai este numită și ,,Micul Canion al României”, cu aspect de „deal straniu”, ,,orga de pământ”, piramide coafate”, „pământurile rele”.
,,Piramidele coafate” sunt, de fapt, acele superbe coloane ce au fost săpate în piatră de apele de șiroire. În special, vara peisajul este spectaculos, prin alternanța de verde-roșu,dată de rocile și vegetația, formată din specii rare, precum Cotonea sterintegerrimus, Ephedra distachya, Centaurea atropurpurea, Cephalaria radiata, Asplenium nigrum, Onosma heterophyllum. Tot aici se pare că au fost descoperite fosilele unui dinozaur carnivor, în anul 2009, decătre geologul și paleontologul Matiyas Vremir din Cluj-Napoca, ipoteză credibilă, ținând cont de faptul că rocile au o vechime de peste 60 de milioanede ani.
Râpa Roșie este străbătută de pârăiașul Secașul Mare, acesta fiind răspunzător de creația geologică incredibilă din cadrul zonei. Înălțimea pereților de piatră, brăzdați de coloane, nu depășește 100 de m. Întregul ediciu seîntinde pe o suprafață de peste 10 ha. A fost declarată monument al naturii încă din anul 1950, iar din anul 2000 este rezervație naturală. Principalele procese geomorfologice sunt reprezentate prin: eroziune, procese gravitationale si procese sufozionale si eoliene ce au creeat microforme de relief precum: piramide de pamant, coloane, hornuri, palnii de sufoziune, polite, surplombe s.a
Cele mai remarcabile sunt piramidele de pamant ce pot ajunge pana la 40 de m inaltime. Culoarea roscata a abruptului a rezultat prin oxidarea fierului.
Siroirea verticala si diferentiata a apei de ploaie actioneaza diferit asupra rocilor in functie de duritatea lor (gresii nisipoase,microconglomerate, nisipuri slab ciment. Orizonturile de calcar sunt dizolvate si gresiile si conglomeratele sunt erodate.
Și dacă tot te încumeți în aceste ținuturi este bine să te oprești și la Casa Memorială Lucian Blaga, din Lancrăm.
In Romania astfel de forme se intalnesc la : Groapa Ruginoasă, de lângă Arieşeni, Bihor, Râpele de la Stăncioi-Vâlcea, Râpa Neagră, de la Mehadia, Râpa Rea, de la Slătioara, Vâlcea.
Legenda locului
După spusele locului, aici ar exista o peșteră-tunel numita ,,GauraHoților”. Legenda spune așa: ,,Acum mulți ani, trăia un anume Lică ,,a lui Brânză”, al cărui unic talent era de a se strecura în spații înguste, exact ca opisică. Lică era tocmit ca om cu animalele și le purta pe la Râpa Roșie, zonă pecare ajunsese să o cunoască bine. Potrivit legendei, într-o dimineață o bancă afost spartă, iar hoțul s-ar s trecurat printr-o gaură de fereastră, prin care doarun copil mic ar fi putut trece. Autoritățile l-au condamnat la închisoare pe Lică Pisică, deși asupra sa nu a fost găsit nici un ban. În tot acest timp, prietena luiLică era văzută mereu la Râpa Roșie. Lumea s pune că acesta și-ar ascunsbanii la Gaura Hoților. După eliberare, Lică a plecat în America și la scurt timp aînceput să trimită sume mari de bani familiei. De atunci umblă vorba să la Gaura Hoților și-ar ascuns averea3.Indiferent de legendă, Râpa Roșie merită vizitată, datorită farmecului coloristic și importanței geologice pe care o are.
Sursa:
rapa-rosie.ro
wikipedia.ro
cartitaplimbareata.ro
descopera.ro
http://pangeea.uab.ro/upload/124_22%20Fleaca%20-%20Rapa%20rosie.pdf
http://www.spiruharet.ro/data/2014/10/rrbt.pdf
natgeo.ro
http://www.romania-redescoperita.ro/
visitalbaiulia.com
Un comentariu
Pingback: