Este o ravena imensa (succesiune de santuri adanci) situata in Muntii Bihor ce s-a format prin eroziunea facuta de apa asupra rocilor grezoase si argiloase din versant.

Catre santul principal se indreapta alte santuri mai mici ce dau peisajului un aspect spectaculos. Versantii puternic inclinati sunt strabatuti de rigole ( santuri putin adanci) si muchii ascutite

Eroziunea continua si astazi (acum 80 de ani pe hartile vechi locul era marcat cu o ravena foarte mica). Aceasta forma de relief cu aspect”salbatic” s-a format in cca 100 de ani prin eroziunea solului.

Are diametru de aproximativ 600 de metri si o adancime de peste 100 de metri.

Se poate ajunge foarte usor la acest obiectiv din statiunea Vartop, urmand traseul banda galbena. Durata este de cca 50 de minute, iar gradul de dificultate este mediu.

La nivel international a devenit celebra deoarece Bear Gryll , autorul serialului Ultimate Survival a realizat un episod in aceasta locatie. Pentru a putea vedea aventura acestuia in Romania urmariti linkul de mai jos.

Ravena imensa de la Groapa Ruginoasa, Arieseni,Padis,ravenare,erodarea versantilor,cuartite rosiatice,gresii,Ravenna huge pit of Ruginoasa, Arieseni Padis gullying, erosion slopes, red quartzite, sandstone

Alte articole interesante:

Badlandurile din Dakota Sud
Badlandurile din Statul American Dakota Unde sunt Sunt localizate pe teritoriul Sua, in partea...

Obiective turistice Romania
Obiective turistice Romania Piatra Cetii (Muntii Trascau) Piatra Cetii (Muntii Trascau)Piatra...

Cascada Cailor
Cascada Cailor Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în orașul...

Relieful desertic
Relieful desertic In imaginea de mai jos vei gasi un sumar ar formelor de relief desrtic iar mai jos...