Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Groapa Ruginoasa

Este o ravena imensa (succesiune de santuri adanci) situata in Muntii Bihor ce s-a format prin eroziunea facuta de apa asupra rocilor grezoase si argiloase din versant.

Catre santul principal se indreapta alte santuri mai mici ce dau peisajului un aspect spectaculos. Versantii puternic inclinati sunt strabatuti de rigole ( santuri putin adanci) si muchii ascutite

Eroziunea continua si astazi (acum 80 de ani pe hartile vechi locul era marcat cu o ravena foarte mica). Aceasta forma de relief cu aspect”salbatic” s-a format in cca 100 de ani prin eroziunea solului.

Are diametru de aproximativ 600 de metri si o adancime de peste 100 de metri.

Se poate ajunge foarte usor la acest obiectiv din statiunea Vartop, urmand traseul banda galbena. Durata este de cca 50 de minute, iar gradul de dificultate este mediu.

La nivel international a devenit celebra deoarece Bear Gryll , autorul serialului Ultimate Survival a realizat un episod in aceasta locatie. Pentru a putea vedea aventura acestuia in Romania urmariti linkul de mai jos.

Ravena imensa de la Groapa Ruginoasa, Arieseni,Padis,ravenare,erodarea versantilor,cuartite rosiatice,gresii,Ravenna huge pit of Ruginoasa, Arieseni Padis gullying, erosion slopes, red quartzite, sandstone

4 comentarii

  • profesorul

    Mersi fain! O sa caut o harta veche din zona respectiva si o s-o postez. Sper sa gasesc;)
    Cu stima Profu de geogra

  • Ionut

    Ursul Grizly ne-a cam pacalit in episodul asta. Era la o aruncatura de bat de civilizatie si noua ne spune ca e in mijlocul salbaticiunii :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.