Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Gran Salar de Uyuni cel mai mare desert de sare din lume

Gran Salar de Uyuni

Marele deșert Gran Salar de Uyuni este cel mai mare deșert de sare din lume, ce se întinde pe o suprafață de 10. 582 km2, în sud-vestul Boliviei, în zona Podișului Altiplano, foarte aproape de Munții Anzi la o altitudine de 3, 656 m deasupra nivelului mării. Începând cu anul 1890, Gran Salar de Uyuni devine obiectiv turistic.

salar-de-uyuni sare
salar-de-uyuni sare

Din punct de vedere genetic, s-a format după ce un lac enorm, numit Minchin, s-a evaporat în ultimii 20 000 de ani. Rămășițele sale sunt prezente și astăzi în apropriere de Gran Salar de Uyuni, prin lacurile Poopo, Uru Uru și Titicaca. Mai este numit și ,,oglinda lumii”, datorită modului în care arată întreg platoul atunci când plouă și este acoperit de apă.

gramezi de sare in salar de uyuni
gramezi de sare in salar de uyuni

În prezent, Gran Salar de Uyuni ar conține aproximativ 10 miliarde tone de sare, din care, anual, se extrag 25 000 de tone. În poza de mai sus, avem prezentat modul în care se strânge sarea, depusă în grămezi ce trebuiesc lăsate la soare, pentru ca apa să se evapore din zăcământ, după trebuie pusă în saci și transportată. Tot aici se găsesc 70% din rezervele de litiu ale planetei și mari cantități de potasiu și magneziu. Din motive inexplicabile este un loc preferat de păsările flamingo, in perioada împerecherii. În centrul acestei imensități albe de sare se află mai multe vărfuri ale foștilor vulcani, care se vedeau ieșind dintr-o mare, în perioadele cele mai îndepărtate.

În timpul sezonului uscat, din mai până în octombrie, scoarța de clorură de sodiu de la suprafață – cu mai mult de 10 m adâncime pe alocuri – este arsă și crăpată și pare că ar aparține unei alte planete. Dar, vine sezonul ploios (aproximativ din noiembrie până în aprilie), cand este adesea acoperit cu un strat de apă puțin adânc, ceea ce face dificil să se spună unde se termină pamantul  și unde începe cerul.

Depozite de straturi de sare și noroi care ating adâncimi de sute de metri în centrul salarului(Baker și colab. 2001; Fritz și colab. 2004) sunt relicve ale unei lungi istorii de sedimentare, urmate de depunerea de sare în zonele inferioare ale bazinului când lacurile s-au retras și evaporat (Risacher și Fritz 2000)

Se crede ca regiunea ar avea cel mai mare rezorvor de litiu din lume.

salar de uyuni oglinda de sare
salar de uyuni oglinda de sare
Salar-de-Uyuni gramezi de sare
Salar-de-Uyuni gramezi de sare

Întreaga priveliște este superbă, fiind acompaniată de coralii fosilizați care se găsesc pe aceste înălțături. Totodată, suprafața extinsă, cerul senins și planitatea excepțională asuprafeței, fac din Salar de Uyuni un loc ideal pentru calibrarea altimetrelor sateliților de observare a Pământului.
Întreaga suprafață seamănă cu o oglindă uriașă, albul imaculat provenind de la stratul gros de sare ce acoperă întreaga zonă.

Legenda din spatele munților de sare Legenda Aymara spune că munții Tunapa, Kusku și Kusina, careînconjoară Salar de Uyuni erau niște oameni giganți. Tunapa s-a măritat cu Kusku, dar acesta a fugit cu Kusina. Părăsită, Tunapa a început să plângă, întimp ce își alăpta fiul.

Lacrimile acesteia, amestecate cu lapte, au formatmarele Salar de Uyuni. Atracții turistice În zonă se găsește un cimitir al vechilor trenuri și locomotive care transportau minereuri spre porturile de la Oceanul Pacific.

https://ro.wikipedia.org/wiki
www.evz.ro/cel-mai-mare-desert-de-sare-din-lume-locul-unde-cerul-si-pamantul-se-u
www.cunoastelumea.ro
www.jurnalspiritual.eu
www.calatorim.ro
www.travelcorner.com

https://www.bbcearth.com/blog/?article=the-largest-salt-flat-in-the-world

Adrian Antal Borsa; Geomorphology of the salar de Uyuni, Bolivia