Imensul podis de sare – Salar de Uyuni

Salar de Uyuni e un desert semiarid acoperit de sare.  Acesta se situeaza pe teritorul statului Bolivia in zona platourilor Andine (Altiplano) pe teritoriul continentului Sud American.

Crusta de sare Imensul podis de sare   Salar de Uyuni

Crusta de sare

Legenda Aymara spune ca munţii Tunupa, Kusku şi Kusina, care inconjoara Salar de Uyuni, erau niste oameni giganti.

Tunupa s-a maritat cu Kusku, dar Kusku a fugit de ea cu Kusina. Indurerata Tunupa a inceput sa planga in timp ce isi alapta fiul. Lacrimile amestecate cu lapte au format Salar de Uyuni. Multi localnici considera ca Tunupa este o mare zeitate si spun ca locul ar trebui sa fie numit Salar de Tunupa, mai degrabă decât Salar de Uyuni.
În timpul Pleistocenului in regiunea Southern Highlands a existat un mare lac interior numit Minchin (35.000-25.000 IC) ce ocupa o suprafaţă de cca. 43.000 km patrati. Fragmenatrea continua a acestiui lac a dus la aparitia a doua unitati acvatice (reprezenate prin lacurile Poopó şi Uru Uru) si a doua deserturi mari de sare (Salar de Coipasa si Salar de Uyuni). Este acoperit de un strat de sare a carui adancime variaza pana la cativa metri. Sub acesta se afla un strat de saramura, alcatuit din clorura de sodium si litiu ce poata sa ajunga si la 20 metri adancime. Aici se gasesc cca. 50% din rezervele mondiale de litiu.

Movile de sare 300x198 Imensul podis de sare   Salar de Uyuni

Movile de sare

Atunci cand regiunea primeste mai multe precipitatii “salar”-ul devine o oglinda imensa. In perioada secetoasa zonele ocupate de sare uscata guverneaza regiunea. Zona este aproape lipsita de vegetatie, exceptie facand cactusii uriasi si specii de arbusti adaptati la uscaciune (Tola, Pilaya).

Cactusii gigant din aceasta zona cresc cu cca. 1 centimetru pe an si pot atinge 12 metri inaltime. Arbuştii Pilaya sunt folositi de localnici pentru a vindeca guturaiul, iar Thola este folosit drept combustibil.

Cactusi giganti 300x225 Imensul podis de sare   Salar de Uyuni

Cactusi giganti

Linistea acestei regiuni este tulburata in luna noiembrie de catre stolurile de flamingo ce vin aici pentru  imprechere. Pe langa acestea se mai intalnesc aproximativ 80 de specii de pasari, vulpea andina, iepurele andin, vicunia etc.

Flamingo pe lac 300x200 Imensul podis de sare   Salar de Uyuni

Flamingo pe lac

Reprezinta cea mai vizitata zona turistica din Bolivia, turistii admirand in principal “imensitatea alba” si apusurile oglindite. Fiind situat departe de orase, o serie de hoteluri au fost construite in zona. Din cauza lipsei de materiale de construcţii conventionale, multe dintre ele sunt aproape in intregime (pereti, acoperis, mobilier) construite cu blocuri de sare tăiate din Salar.

 

Hotel din sare Imensul podis de sare   Salar de Uyuni

Hotel din sare

Sursa:

http://www.soboce.com/rutasoboce/archivos/Salar.pdf

http://www.minrec.org/pdfs/TheMineralogicalRecord_ElDesierto.pdf

http://www.minrec.org/pdfs/TheMineralogicalRecord_ElDesierto.pdf

http://www.cosv.org/public/progetti/files/1.EL%20SALAR%20DE%20UYUNI.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Salar_de_Uyuni


Imensul podis de sare – Salar de Uyuni,salar de atacama,bolivia,Turismul in bolivia,altiplano,puna,cactus gigant,lama,alpaca,cel mai mare platou de sare,rezerve de litiu,aimara,quechua,flamingo,Huge plateau of salt – Salar de Uyuni, Salar de Atacama, Bolivia, Tourism in Bolivia, Altiplano, put, giant cactus, llamas, alpacas, the largest set of salt reserves of lithium, aimara, Quechua, flamingo

Alte articole interesante:
empty Imensul podis de sare   Salar de Uyuni
Muntii Anzi
Muntii Anzi Muntii Anzi numiti si “Marele zid vulcanic” sau “Cordiliera de Los Andes” sunt...
calendar 2012 Viata in Ocean1 150x150 Imensul podis de sare   Salar de Uyuni
Calendare 2012
Calendare 2012 Pentru ca in cateva zile vom intra in anul 2012 ti-am pregatit urmatoarele calendare...
Lake Titicaca 150x150 Imensul podis de sare   Salar de Uyuni
Lacul Titicaca –cel mai inalt lac navigabil din lume
Lacul Titicaca –cel mai inalt lac navigabil din lume Etimologia cuvantului (dupa Garcilaso de La Vega)...
empty Imensul podis de sare   Salar de Uyuni
Cel mai mare dovleac
Cel mai mare dovleac din lume Cel mai mare dovleac  a fost cules de pe teritoriul statului Sua. Imensul...