Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Imensul podis de sare – Salar de Uyuni

Imensul podis de sare – Salar de Uyuni

Salar de Uyuni e un desert semiarid acoperit de sare.  Acesta se situeaza pe teritorul statului Bolivia in zona platourilor Andine (Altiplano) pe teritoriul continentului Sud American.

Crusta de sare
Crusta de sare

Legenda Aymara spune ca munţii Tunupa, Kusku şi Kusina, care inconjoara Salar de Uyuni, erau niste oameni giganti. Tunupa s-a maritat cu Kusku, dar Kusku a fugit de ea cu Kusina. Indurerata Tunupa a inceput sa planga in timp ce isi alapta fiul. Lacrimile amestecate cu lapte au format Salar de Uyuni. Multi localnici considera ca Tunupa este o mare zeitate si spun ca locul ar trebui sa fie numit Salar de Tunupa, mai degrabă decât Salar de Uyuni.
În timpul Pleistocenului in regiunea Southern Highlands a existat un mare lac interior numit Minchin (35.000-25.000 IC) ce ocupa o suprafaţă de cca. 43.000 km patrati. Fragmenatrea continua a acestiui lac a dus la aparitia a doua unitati acvatice (reprezenate prin lacurile Poopó şi Uru Uru) si a doua deserturi mari de sare (Salar de Coipasa si Salar de Uyuni). Este acoperit de un strat de sare a carui adancime variaza pana la cativa metri. Sub acesta se afla un strat de saramura, alcatuit din clorura de sodium si litiu ce poata sa ajunga si la 20 metri adancime. Aici se gasesc cca. 50% din rezervele mondiale de litiu.

Movile de sare
Movile de sare

Atunci cand regiunea primeste mai multe precipitatii “salar”-ul devine o oglinda imensa. In perioada secetoasa zonele ocupate de sare uscata guverneaza regiunea. Zona este aproape lipsita de vegetatie, exceptie facand cactusii uriasi si specii de arbusti adaptati la uscaciune (Tola, Pilaya).

Cactusii gigant din aceasta zona cresc cu cca. 1 centimetru pe an si pot atinge 12 metri inaltime. Arbuştii Pilaya sunt folositi de localnici pentru a vindeca guturaiul, iar Thola este folosit drept combustibil.

Cactusi giganti
Cactusi giganti

Linistea acestei regiuni este tulburata in luna noiembrie de catre stolurile de flamingo ce vin aici pentru  imprechere. Pe langa acestea se mai intalnesc aproximativ 80 de specii de pasari, vulpea andina, iepurele andin, vicunia etc.

Flamingo pe lac
Flamingo pe lac

Reprezinta cea mai vizitata zona turistica din Bolivia, turistii admirand in principal “imensitatea alba” si apusurile oglindite. Fiind situat departe de orase, o serie de hoteluri au fost construite in zona. Din cauza lipsei de materiale de construcţii conventionale, multe dintre ele sunt aproape in intregime (pereti, acoperis, mobilier) construite cu blocuri de sare tăiate din Salar.

 

Hotel din sare
Hotel din sare

Sursa:
http://www.soboce.com/rutasoboce/archivos/Salar.pdf
http://www.minrec.org/pdfs/TheMineralogicalRecord_ElDesierto.pdf
http://www.minrec.org/pdfs/TheMineralogicalRecord_ElDesierto.pdf
http://www.cosv.org/public/progetti/files/1.EL%20SALAR%20DE%20UYUNI.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Salar_de_Uyuni

Imensul podis de sare – Salar de Uyuni,salar de atacama,bolivia,Turismul in bolivia,altiplano,puna,cactus gigant,lama,alpaca,cel mai mare platou de sare,rezerve de litiu,aimara,quechua,flamingo,Huge plateau of salt – Salar de Uyuni, Salar de Atacama, Bolivia, Tourism in Bolivia, Altiplano, put, giant cactus, llamas, alpacas, the largest set of salt reserves of lithium, aimara, Quechua, flamingo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.