Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Formele Tepui din Venezuela

Formele Tepui din Venezuela

 

Unde sunt?

Sunt localizate in parcul national Canaima din Venezuela.
Canaima National Park a fost creat la 12 iunie 1962 si are o suprafata de cca. 3 milioane hectare, fiind al saselea parc national (dupa marime) din lume. Aceasta zona protejata este impartita in 2 sectoare astfel:

–          Partea de vest ce include statiunea cu acelasi nume (Canaima) la care se adauga masivele Chimanta Tepui si Auyan Tepui

–          Partea de est (Gran Sabana) in interiorul careia apar foarte multe formatiuni de acest tip. Amintim doar de:  Sororopan Tepui, Ptari Tepui, Apaura Tepui, Roraima (cel mai inalt-2850 m),Kukenan, Cerro Del Sol, Karaurin, Uru Tepui s. a.

Ce sunt?

Se prezinta sub forma unor entitati izolate ce se detaseaza net fata de zonele inconjuratoare. Peretii verticali  ce se termina prin platouri  dau zonei un caracter inaacesibil. De altfel doar 3 astfel de tepui pot fi urcati pe jos. Pentru a ajunge pe platourile celorlalti tepui se poate folosi elicopterul, sau echipament de alpinism . Sunt unele dintre cele mai vechi unitati de pe planeta, deoarece in componenta  lor intra roci ce apartin Scutului Guyanei ce au vechime foarte mare.

In mitologia locala tepui inseamna casa zeilor

Forma de tip Tepui
Forma de tip Tepui

Cum s-au format?

In decursul timpului geologic peste formatiunile Scutului Guyanelor (roci magmatice, metamorfice) s-au depus orizonturi de gresii . Prin stratificare aceste roci au ajuns in timp la grosimi de cateva mii de m. Initial a existat un singur platou de gresii ce se intindea pe toata suprafata.  Modelarea facuta de catre ape prin dizolvare si eroziune  a facut ca aceasta unitate sa se fragmenteze si sa se formeze acesti tepui.

Cativa tepui celebri

Muntele Roraima- are o inaltime de 2810 m si este cel mai inalt. Este celebru pentru formele create de vant aflate in partea sa superioara (Maverick, hornuri,), pentru Valea de Cristale alcatuita din cuart si pentru lacuri. Tot aici exista” Punctul Triplu”(piatra de hotar intre Venezuela , Brazilia si Guyana) si “Amfiteatru”. Prima ascensiune pe acest munte a fost realizata in anul 1884. In prezent accesibilitatea acestui  munte duce la deteriorarea zonei.

Roraima Tepui
Roraima Tepui
Forma realizata de vant
Forma realizata de vant

Auyan Tepui- platou stancos cu o altitudine de 2535 m, alcatuit din gresii modelate de vant si canioane adancite. Este celebru datorita cascadei  Angel (cea mai mare din lume) care se gaseste aici.

Auyan Tepui
Auyan Tepui

Autana Tepuy celebru datorita faptului ca aici se gaseste cea mai adanca pestera in cuartit din lume (Collet Abismo Guy), ce are o adancime de 671 m.

Autana Tepui
Autana Tepui

Sarisarinama Tepui cunoscut pentru dolinele sale imense cu aspect circular ce coboara din varful muntelui.

Sarisarinama Tepui
Sarisarinama Tepui

Kukenan Tepui este considerat de indieni ca fiind lacasul mortilor.

Kukenan Tepui
Kukenan Tepui

Particularitati bio-climatice

Aspectul greoi al acestor forme a dus la o etajare bio-climatica . Astfel in partea de jos temperaturile sunt mai ridicate (20-24 grade), iar pe varf temperaturile sunt scazute(9-12 grade). Precipitatiile cresc cu altitudinea  si au caracter sezonier (mai bogate in perioada iunie-septembrie si mai sarace in perioada decembrie-aprilie). Din punct de vedere biogeografic, izolarea a facut ca in aceste zone sa apara o serie de endemisme (specii care traiesc doar in zona respectiva). Peste 20 de specii de bambus , orhidee si plante insectivore apar doar in zona asta. Ecoregiunea Tepuis adaposteste peste 186  de specii de mamifere(puma,jaguar,opossum,primate,porci de Guyneea); 628 de specii de pasari dintre care 41 sunt endemic si reptile (Boa, Iguana soparla Tegus).

 

Sursa:

http://printfu.org

http://printfu.org

http://www.viajeros.com

http://www.skyscrapercity.com

http://www.venezuelatuya.com

http://www.birdlife.org

http://www.parkswatch.org

http://www.laventa.it

http://www.sciencedirect.com

http://science.nationalgeographic.com

www.panoramio.com

http://amazonas.travel/

http://beautifulplacestovisit.com

http://salto-angel.com

 

 

Formele Tepui din Venezuela,mesas,platouri,venezuela,canaima parc,cascada angel,muntele,Forms stakes in Venezuela, Mesas, plateaus, Venezuela, Canaima Park, Angel Falls, Mount

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.