Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Izvoarele termale de la Pamukkale

Izvoarele termale de la Pamukkale se gasesc în regiunea Denizlii, regiune în jurul căreia regele Eumenes al II-lea a construit în anul 190 Î. Hr., orașul Hierapolis. Ruinele arată, într-adevăr,ca un mare castel, căci, înainte de a ajunge la băi, putem admira ruinre unor porți, teatre, temple, băi, locuințe, etc.

În anul 129 Î. Hr., orașul a fost inclus în Imperiul Roman, fiind cunoscut în acele timpuri ca o stațiune balneară. Primul lucru, pe care-l observi când ajungi lângă ruinele izvoarelor termale de la Pamukkale, sunt cele două sanctuare ce au aparținut zeilor Hades și Apollo.

izvoarele de la pamukkale
izvoarele de la pamukkale

Principala atracție a turiștilor este dată de izvoarele cu apă termală, care vin din adâncuri și sunt înconjurate de terase din carbonat de calciu, ceea ce le face să arate ca niște căzi. Tot aici, la Pamukkale, se găsește și Piscina Cleopatrei, piscină cu apă termală, bogată în Fe, pentru care se plătește, însă,un bilet separat. Legenda spune că denumirea i-a fost dată de către Împăratul Marcus Antoniu, în onoarea Cleopatrei, care s-a îmbăiat o dată în aceste ape,apoi a poruncit să-i fie aduse monstre la Roma. Mai poți face și o plimbare cumașinuța prin Parcul Pamukkale, în timpul căreia ți se vor prezenta toate terasele naturale și obiectivele istorice.

pamukkale
pamukkale

Datorită rolului special pe care îl au, din punct de vedere turistic, medical și istoric, izvoarele termale de la Pamukkale au fost incluse în patrimoniul UNESCO, din anul 1988.

De unde provine denumirea?

Pamukkale în limba turcă înseamnă ,,Castel de Bumbac”. Denumirea vine de la apa izvoarelor termale, suprasaturată cu carbonat de calciu, ajunsă la suprafață, ce se depozitează sub forma unui aluat moale, ce se întărește și ia forma unor roci albe, numite travertin, care seamănă, așa cum spuneam mai sus, cu o cadă de baie, a cărei adâncime nu depășește 20 de cm la mijloc.Terasele Pamukkale au aproximativ 600 de m lungime și 200 de m lățime.

pamukkale turicia
pamukkale turicia

Tot complexul seamănă cu un castel alb ce se întinde pe mai multe coline. Nămolul alb de pe fundul bazinelor este bogat în minerale, putând fi folosit în tratarea anumitor afecțiuni. În consecință, izvoarele termale de la Pamukkale reprezintă un loc ce merită văzut, datorită efectelor terapeutice, dar și rolului istoric pe care l-a avut încă din perioada antică. Se spune că însăși Împăratul Nero ar fi trecut pela aceste izvoare, cunoscută fiind atracția romanilor pentru băile balneare.

Sursa:
www. blog.ultramarintm.ro
www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/spa/cascadele-inghetate-de-la- pamukkale .html,
www.ghiduri-turistice.info