Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Badlandurile din Dakota Sud

Badlandurile din Statul American Dakota

Unde sunt

Sunt localizate pe teritoriul Sua, in partea de nord vest a Statului Dakota de Sud si au o suprafata de cca 244000 acri .
Aparitia acestor formatiuni a inceput acum 500 de mii ani , cand apa a inceput sa taie in jos prin straturile de roca, adancind si modeland o suprafata plata. Erodarea continuua si astazi , iar dupa parerea unor specialisti acest monument natural va disparea complet peste 500.000 de ani.

Badlanduri

Ce sunt si cum s-au format

Au aspect de santuri adanci separate de creste zimtate, versanti cu aspect salbatic brazdati de o eroziune agresiva in care care siroirea largeste continuu regiunea. Versantii alcatuiti din roci usor erodabile vor prezenta o frecventa mare a fenomenelor de siroire (santuri de diverse dimensiuni, vaiugi), iar cei alcatuiti din roci mai dure (conglomerate , gresii) vor fi modelati. Se vor forma astfel pe suprafata lor forme cu aspect ciudat reprezentate prin ciuperci,coloane sau hornuri.

La formarea badlandurilor au contribuit o serie de factori printre care putem enumera:

1.Varietatea petrografica– se traduce prin prezenta unor tipuri de roci cu rezistenta diferita la eroziune. Zona este alcatuita din roci sedimentare (conglomerate ,gresii,argile si marne), dar si cenusa vulcanica (provenita din Yelowstone). Astfel zonele alcatuite din roci friabile vor fi puternic adancite iar celelalte zone vor avea o eroziune incetinita.

2. Conditiile climatice contribuie la accentuarea eroziunii prin frecventa si durata precipitatiilor (cel mai mult erodeaza precipitatiile sub forma de aversa care au intensitate ridicata spre final), temperaturile ridicate (insolatia puternica faramiteaza rocile), prezenta vanturilor ( rol modelator).

3. Lipsa vegetatiei accelereaza si ea eroziunea, deoarece absenta radacinilor favorizeaza accelerarea proceselor de versant. Zona cu climat semiarid in care este situata regiunea analizata constituie un factor important in evolutia acestor fenomene.

4. Inclinarea versantului prin gradul de panta si miscarile tectonice care ridica diferentiat anumite zone(ex:Zona Black Hills aflata doar la 70 de mile) au contribuit si ele la modificarea fizionomiei.

Cum vor evolua

Momentan eroziunea continua sa macine rocile fragmentand zona dintre santuri , fapt ce va duce la ingustarea crestelor. Santurile se vor adanci si se vor extinde spre amonte, iar procesele de naruire, alunecare si prabusire se vor accentua. Acolo unde apar capete de roci mai dure in lungul santurilor ce nu pot fi erodate se vor dezvolta praguri sau cascade. In timp (cca 500 de mii ani) aceasta zona va disparea.

In Romania exista badlanduri

Pe teritoriul Romaniei astfel de forme , dar la dimensiuni mai reduse apar in M-tii Bihorului la Groapa Ruginoasa , in judetul Alba la Sebes(Rapa Rosie) , dar si in regiunile bogate in roci argiloase.

pamanturi rele,badland,dakota de sud,ravene,alunecari,black hills,procese gravitationale,procese de versant,bad lands, badland, South Dakota, gullies, landslides, Black Hills, processes gravitational slope processes

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.