Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Vulcanul Vezuviu

Vulcanul Vezuviu

Localizare
Vulcanul Vezuviu este un vulcan situat la 10 km est de orașul Napoli în parcul național omonim regiunea Campania din Italia. Înălțimea conului principal este de 1281 m iar cea a conului secundar de 1149 de m . Vulcanul este clasificat ca fiind un stratovulcan complex, deoarece erupțiile sale implică de obicei erupții explozive, precum și fluxuri piroclastice. Vezuviu și alți vulcani italieni, cum ar fi Campi Flegrei și Stromboli, fac parte din arcul vulcanic al regiunii Campania. Arcul se afla in zona regiunii Campania de delimitare tectonică in zona de subducere a placii africane sub placa euroasiatica.

Vulcan Vezuviu vedere aeriana
Vulcan Vezuviu vedere aeriana

In ultimii 17000 de ani vulcanul Vezuviu a inregistrat 8 eruptii majore. In anul 1631 eruptia vulcanului Vezuviu a dus la moartea a 4000 de oameni. In anul 1906 o eruptie majora a dus la moartea a 100 de persoane, iar in anul 1944 in timpul celui de al doilea razboi mondiala provocat probleme majore fortelor aliate din cauza cenusii si fumului vulcanic. Peste 80 de avioane au fost distruse de căderea de cenușă.

vezuviu eruptie 1944
vezuviu eruptie 1944

Activitate seisimică
Este unul dintre cei mai activi vulcani de pe glob motiv pentru care este supravegheat de numeroase aparate de măsură amplasate pe laturile vulcanului la observatorul Vezuviului situat în Napoli. Vulcanologul Claudio Scarpati afirmă: ,,Vezuviul este unul dintre cei mai periculoși vulcani din lume: mereu activ în caz de erupție ar fi amenințate 600000 de persoane. Așa că este supravegheat de foarte aproape”. Aceste aparate înregistrează activitatea seismică a solului temperatura gazelor din fumarolele emise de vulcan și deformările solului. Informațiile sunt completate cu datele lunare transmise de satelitul european Envisat care analizează mișcările solului. Iată ce spune același Scarpati: există în permanență cel puțin doi experți la observator care analizează aceste date. Și pentru a preveni o eventuală pană informațiile sunt transmise în mod sistematic prin cablu prin telefon și prin radio.

Vulcanul vezuviu placi tectonice
Vulcanul vezuviu placi tectonice

Erupții celebre
Cea mai cunoscută este cea din anul 79 d.Hr erupție care a distrus orașul Pompei și Herculaneum făcând 30000 de victime. Cele două orașe acoperite de un strat gros de material vulcanic și noroi nu au fost reconstruite niciodată. În secolul XVIII Pompeii și Herculaneum au fost redescoperite și excavate de către arheologi. În decursul timpului Vezuviul a mai erupt de 30 de ori. Începând cu secolul al XIX-lea a fost construit primul observator la ordinul regelui Siciliei Fernand al II-lea de Bourboun din anul 1846.

muntele vezuviu
muntele vezuviu

Ultima erupție a Vezuviului a avut loc în anul 1944 și s-a soldat cu 26 de morți și 12000 de persoane rămase fără casă. Totodată avertizează Francesco Russo președintele Ordinului de Geologi din regiunea Napoli ,,există riscuri în proporție de 27% ca o erupție de tip exploziv să se producă în următorii o sută de ani potrivit anumitor statistici”. UN alt vulcan interesant despre care poti citi pe acest site este vulcanul Aogashima un vulcan in interiorul caruia este o asezare omeneasca.

 

 

Sursa:

 

http://volcano.oregonstate.edu/what%E2%80%99s-most-recent-eruption-vesuvius-and-will-it-erupt-again
http://geology.com/volcanoes/vesuvius/
http://www.livescience.com/27871-mount-vesuvius-pompeii.html

https://www.earthmagazine.org/article/benchmarks-march-17-1944-most-recent-eruption-mount-vesuvius
http://www.campingzeus.it/it/escursioni.php
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vesuvius_volcano_in_Italy_20110808_Aerial_view_2.jpg

https://ro.wikipedia.org/wiki/Vezuviu,
https://www.natgeo.ro
http://consilierturism.ro/destinatii/in-vizita-la-vezuviu-cel-mai-periculos-vulcan-din-lume.