Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie,  Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Vulcanul Aogashima

Vulcanul Aogashima

Vulcanul Aogashima, situat la 358 km sud de orașul Tokio, este unul din cele mai interesante locuri de pe glob, datorită existenței umane într-un loc atât de neprielnic. De fapt, întreaga insulă pare că răsare în mijlocul apelor mării, ca urmare a erupțiilor vulcanilor de dedesubt, după cum reiese din explorările geologice, ce au demonstrat că cel puțin patru vulcani submarini, înghesuiți pe o suprafață foarte mică, au contribuit la acumularea de resturi vulcanice, care, sub influența marelui vulcan Aogashima, s-au ridicat până deasupra nivelului mării, formând și modelând insula.

Aogashima
Aogashima

Astăzi, vulcanul Aogashima are o asezare cu 200 de suflete. Datorită întreruperii activității vulcanice, întreaga zonă s-a acoperit cu verdeață, chiar și micul con, situat în mijlocul craterului ce dă forma insulei. Căldarea exterioară, cu diametrul de 1,5 km, poartă numele Ikenosawa, iar cea interioară, cu diametrul de doar 200 de m, se numește Maruyana. Ultima oară vulcanul Aogashima a erupt în 1785, când a ucis circa 140 de localnici. Atunci când a erupt ultima data a ucis aproape jumătate din populația insulei și a forțat locuitorii rămași să fugă. A fost nevoie de doar cincizeci ani pentru ca oamenii să se întoarcă. Astăzi, aproximativ 200 de săteni curajoși trăiesc pe insulă.

insula Aogashima
insula Aogashima

Aogashima este cel mai mic sat din Japonia. Din anul 2009, populația insulei a fost de 205 și este în scădere. Insula are o școală primară cu aproximativ 25 de studenți. Foarte populara este pe insula spa-ul natural precum si zonele publice amenajate pentru gatit ce folosesc aburii geotermali.
Parte a arhipelagului Izu, care aparține Japoniei, vulcanul este activ și în ziua de astăzi. Accesul pe această insulă, de 3,5 km lungime și 2,5 km lățime, se face cu elicopterul sau cu feribotul . Elicopterul merge doar odata pe zi si poate transporta cate 9 pasageri. Deseori nu circula din cauza cetii dense. Datorită acestei situații extreme, și nu numai, vulcanul Aogashima reprezintă un obiectiv turistic demn de vizitat. Un vulcan interesant ca si evolutie este vulcanul Paricutin din Mexic, un vulcan ce a aparut  in lanul de porumb al unui agricultor.

Aogashima zona locuita
Aogashima zona locuita

Sursa:

http://www.amusingplanet.com/2013/01/the-inhabited-volcanic-island-of.html