Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Piramidele din Valea Stancioiului si piramidele de la Slatioara

Piramidele din Valea Stancioiului si piramidele de la Slatioara

Piramidele de pământ de la Slătioara, sunt o rezervație naturală de tip geologic, situată pe teritoriul comunelor Slătioara și Stroești, în județul Vâlcea. Din punct de vedere geografic, fac parte din Subcarpații Getici. Rezervația piramidele de pământ de la Slătioara, care se întinde pe o suprafață de 10, 50 ha, a fost declarată arie protejată, prin legea 5 din 6 martie 2000. Este formată dintr-un relief abrupt, sub formă de piramide de pâmânt, sculptate de apă și aer de-a lungul timpului.

piramide de pamant slatioara
piramide de pamant slatioara

Dealurile Măgura si Măguricea Slătioarei reprezintă o structură geologică de tip anticlinal constituită preponderent din conglomerate . Piramidele de la Slătioara apar pe ambele dealuri și sunt formate în urma alunecărilor de roci pe pantă produse de precipitații, fiind formate în câteva sute sau mii de ani. Fiind sculpturi ale eroziunii produse de către precipitații. Aceste „piramide” sunt de fapt niște forme sculpturale modelate în roci sedimentare (nisipuri, Piramidele de pământ și șiroirile de la Slătioara 0 pietrișuri slab cimentate, argile). Ele s-au format prin acțiunea corelată a apei (șiroire rezultată din ploi și din topirea zăpezilor), a vântului și a procesului de îngheț – dezgheț. Pentru detalii despre zona accesati Piramidele de pământ și șiroirile de la Slătioara

Piramidele de pământ de pe Valea Stăncioiului, sunt tot o rezervație naturală de tip geologic, situată în județul Vâlcea. Din punct de vedere geografic, face parte tot din Subcarpații Getici. Rezervația, care se întinde pe o suprafață de 12 ha, este așezată între Valea Stăncioiului și Dealul Cornetu, reprezintând o zonă de piramide rezultate în urma eroziunii solului de apă aer și vânt.

piramidele de pamant goranu
piramidele de pamant goranu

Principalele roci sunt reprezentate prin pietrisuri, nisipuri, argile si marne, conglomerate. Relieful este impresionant, apar aici forme de relief precum: turnurile, jghiaburile, crestele sau piramidele. Unele piramide pot ajunge si la 80 de m inaltime. De altfel se considera ca piramidele au luat nastere prin modelarea conglomeratelor de catre apa in timp.

piramide-pamant-goranu
piramide-pamant-goranu

Unii specialisti estimeaza ca eroziunea ar fi inceput cu 10000 de ani in urma.Au fost studiate penru intaia oara de prof. universitar Gheorghe Niculescu, în anul 1957. Desi s-a scris mult despre ele in presa (vezi aici si aici zona nu este valorificata la potentialul ei.

Valea-Stancioiului piamide
Valea-Stancioiului piamide

Piramidele din Valea Stancioiului si piramidele de la Slatioara sunt doua obiective turistice importante.

Revistacarolina.ro
Aradeanca.com
http://www.savuleasca.ro/