Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Paricutin-vulcan născut într-un lan de porumb

Paricutin-vulcan născut într-un lan de porumb

Paricutin este cel mai tanar vulcan dintre cei 1400 care exista in America de Nord. Este vulcanul cu cea mai rapida aparitie.
Cu 3 saptamani inainte de eruptie oamenii au auzit zgomote ce semanau cu tunetele dar le-au asociat cu aceste fenomene deoarece cerul era innorat.

Vulcanul Paricutin
Vulcanul Paricutin

Povestea acestui vulcan incepe in dupa-amiaza zilei de 20 februarie 1943, cand agricultorul mexican Dioniso Puldo isi pregatea terenul pentru insamantare. La un moment dat a auzit un tunet puternic si a observat ingrozit cum se deschide in scoarta Pamantului o deschizatura de mai multi metri lungime. Mai tarziu in presa vremii el a relatat urmatoarele:
“La 16, am plecat cu soţia mea să dam foc la o gramada de ramuri atunci când am observat că o fisură, care era situata pe una dintre movilele de la ferma mea, s-a deschis… şi am văzut că era un fel de crapatura care a avut o adâncime de numai o jumătate de metru. Eram pe cale sa aprind din nou ramurile atunci când am simţit un tunet, copacii tremurau, şi m-am întors să vorbesc cu Paula. Apoi am văzut cum gaura din sol s-a umflat şi a crescut în sine cu 2 sau 2,5 metri, şi un fel de fum sau praf fin – gri, cum ar fi cenusa – a început să se ridice într-o porţiune a fisurii pe care nu am vazut-o anterior de fum. Imediat a inceput mai mult… să crească şuieratul iar acolo era un miros de sulf „.

„Apoi am devenit foarte speriat şi am încercat sa dejug unul dintre boi, am fost atât de uimit nici nu am stiut ce sa fac… Sau ce să mai cred… Şi nu am putut-o găsi pe soţia mea, sau fiul meu, sau animalele mele. In cele din urmă mi-am venit în fire şi mi-am adus aminte de Domnul sacru al Miracolelor. Am strigat… „Binecuvântat fie Domnul Miracolelor, ca m-ai adus în această lume – acum salvează-mă!” … M-am uitat în fisura cand fumul a fost în creştere şi frica mea a dispărut pentru prima dată. Am fugit pentru a vedea dacă aş putea să-mi salvez familia mea, însoţitorii mei şi boii mei, dar eu nu le-am putut vedea … Am fost foarte speriat. »

Vulcanul Paricutin
Vulcanul Paricutin

A doua zi de dimineata cand s-a intors vulcanul ajunsese la o inaltime de 30 de m si continua sa creasca. In decurs de o saptamana prin acumularea de bombe si lapili conul a ajuns la 100 de metri inaltime, iar in satele din jur a plouat cu fragmente fine de cenusa. Dupa aproximativ un an de zile vulcanul ajunsese la 336 de m inaltime, datorita eruptiilor violente. Pana in august 1944 localitatile din jur au fost acoperite de cenusa. Satele din jur au fost mutate pe un spatiu sigur deoarece cenusa a acoperit treptat zona respectiva. Eruptiile s-au intins pe o durata de 9 ani, dar dupa primul an au fost “linistite” si au facut ca inaltimea vulcanului sa ajunga la 424 m in anul 1952 (anul incetarii eruptiilor). Datorita faptului ca Paricutin este un vulcan monogenetic, specialistii afirma ca el nu va mai erupe. Nimeni nu a fost ucis de lava sau cenusa dar fulgerele produse de eruptiile piroclastice au cauzat decesul a 3 persoane.
Eruptia vulcanului Paricutin a dat posibilitatea oamenilor de stiinta sa asiste la dezvoltarea unui astfel de forme de la nastere pana la disparitie. Descrierea detaliata a acestui fenomen se gaseste in cartea: Paricutin: Vulcan născut într-un lan de porumb Mexican publicata in 1993.

Sursa:

http://www.geology.sdsu.edu

Home


http://ro.wikipedia.org
Paricutin, 1946. Photograph by K. Segerstrom, U.S. Geological Survey.
http://pubs.usgs.gov/

Paricutin: vulcan n?âscut ?«ntr-un lan de porumb,vulcanul paricutin, cel mai rapid vulcan, vulcanul cu evolutie rapida, tipuri de vulcani, vulcanul din mexic, paricutin, vulcan, paricutin vulcan, vulcanul paricutin din mexic, mexic vulcanul paricutin, paricutin mexic, mexic paricutin,Paricutin: the volcano sharpen ? ? n into a cornfield, volcano paricutin fastest volcano, volcano with rapid evolution, types of volcanoes, volcano in Mexico, paricutin, volcano, volcano paricutin, paricutin volcano in Mexico, Mexico, volcanoparicutin, paricutin mexico, mexico paricutin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.