Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Tsingy de Bemaraha padurea de piatra

 

Tsingy de Bemaraha padurea de piatra

Tsingy de Bemaraha- pădurea de piatră a lemurienilor este situată în provincia Mahajanga, în regiunea Melaki, din sud-vestul coastei de vest a Madagastarului. Numele de Tsingy, în limba malgașă, înseamnă ,,locul unde nu poți merge desculț”, denumire de altfel pe deplin justificată, datorită colților ascuțiți de calcar care se ridică până la înălțimi maxime de 45 de metri.

Tsingy de Bemaraha
Tsingy de Bemaraha

Începând cu anul 1990, întregul ansamblu de aproximativ 1.575 kilometri pătrați a fost declarat World Heritage Site de către UNESCO. Până în anul 1998, întreaga regiune nu a fost accesibilă publicului. După această dată, partea de sud a ținutului Tsingy a fost amenajată ca un parc național de aproximativ 732 kilometri pătrați. Partea nordică a regiunii a rămas în continuare inaccesibilă publicului, râmând un teritoriu dedicat conservării și protecției stricte. De mare importanță pentru aceste zone sunt speciile endemice. Nu mai puțin de 85% din speciile de aici sunt endemice pentru Madagascar. Din punct de vedere geologic, Tsingy de Bemaraha a luat naștere în urma unor dinamice și interesante procese geologice.

Tsingy-de-Bemaraha
Tsingy-de-Bemaraha

În urmă cu peste 200 de milioane de ani, platoul marin calcaros s-a ridicat în urma mișcărilor tectonice regionale, până când a format un podiș cu suprafața relativ plată. Podișul în cauză a fost erodat milimetru cu milimetru de ploile bogate. În timp, șuvoaiele de apă scurse au sculptat roca de calcar, până când aceasta a dobândit formele spectaculoase din prezent . Marele bloc de piatră jurasic a fost dizolvat într-un labirint de turnuri cu muchii ca de cuțit, canioane , si pesteri umede.

tsingy
tsingy

Clima podișului este subtropicală, marcată de două anotimpuri foarte contrastante în manifestări. Primul, relativ răcoros și confortabil, durează din aprilie până în octombrie, iar al doilea, fierbinte și ploios, ține din noiembrie până în martie, perioadă în care accesul oamenilor este restricționat. Precipitațiile ating 1500 de mililitri anual, iar temperatura este de + 28 de grade. În general, temperatura scade până la 9 grade, în luna iulie și urcă până la 40 de grade, în luna decembrie. În ceea ce privește fauna, aici întâlnim vulturul pescar de Madagastar, egreta lui Humboldt, cârsteiul salavaka, sau rața lui Bernier.

tsingy Bemaraha
tsingy Bemaraha

Dintre amfibieni și reptile menționăm specia Uroplatus și Brookesia, dar și temătorii crocodili. Adevărații stăpâni ai imperiului de la Tsingy sunt însă lemurienii, aceste maimuțe primitive ale căror cozi lungi și vărgate reprezintă ajutoare în escaladarea piscurilor de calcar. La înălțime găsim liliecii. În consecință, motive numai bune să vizitezi Tsingy de Bemaraha. O alta padure de piatra celebra este padurea de piatra din China

tsingy madagascar
tsingy madagascar

Sursa:

travel.descopera.ro/8251484-Tsingy-de-Bemaraha-Padurea-de-piatra-a-lemurienilor.
http://unusualplaces.org/tsingy-de-bemaraha-national-park/
https://www.elitereaders.com/ten-dangerous-destinations-in-the-world/tsingy-de-bemaraha/
http://gohighbrow.com/tsingy-de-bemaraha/
http://www.amusingplanet.com/2010/08/tsingy-stone-forest-of-madagascar.html
http://arounddeglobe.com/tsingy-de-bemaraha-national-park-territory-of-lemur/