Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie,  Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Peștera Postojna

Peștera Postojna

Peștera Postojna este o peșteră din Slovenia, amplasată din comuna Postojna. Este considerate una din cele mai mari grote europene. Are aproximativ 20 de kilometri de galerii. Potrivit unui vizitator, turul peșterii durează două ore și jumătatea, timp în care se străbat 5,2 km de galerii: 2 km îi poți străbate cu mini-trenul, un kilometru mergi pe jos și ai ocazia să vezi Muntele Mare, Peșterile Frumoase și Sala de Concerte. La întoarcere, poți vizita încă doi kilometri din peșteră, mergând cu trenul .

postojna pestera
postojna pestera

Pentru tren, în anul 1872, este construită prima șină de cale ferată, traseul fiind luminat prin lămpi și torțe. În anul 1884, este introdusă lumina electrică, iar în 1967 este construită o cale ferată circulară, ceea ce face ca 14000 de turiști să poată vizita zilnic peștera. În ceea ce privește formele de viață, peștera conține o varietate de speleoteme, dispuse într-o mare varietare de culori și forme. Tuburile și stalactitele sunt cele mai mici, iar cele mai mari sunt stalagmitele și calcitele. Ele au o vechime de aproximativ 500 000 de ani, deoarece se formează extrem de încet: 0,1 mm în zece ani poate 1 mm. Reprezentativă ca și încăpere este Sala de Concerte, ce se întinde pe aproximativ 3000 de metri pătrați și are o înălțime de circa 40 de metri. Aceasta poate adăposti în jur de 10000 de persoane. Ecoul durează aici aproximativ 6 secunde, în timpul concertelor care sunt organzite în această încăpere. Marea ciudățenie din această peșteră este reprezentată de peștele-om, specie ce poate trăi până la 100 de ani, este orb, se hrănește cu microorganisme și respiră prin branhii externe.

postojna
postojna

Peștii-om sunt o specie foarte rară, de aceea sunt protejați în mod deosebit. Pentru vizitatori sunt depuși pentru o perioadă de două luni într-un bazin special alături de alte specii. După două luni, sunt înlocuiți cu alți pești-om. Fauna, însă, cuprinde și alte forme de viață: de la creveți, miriapode, greieri de peșteră la olmii sau Proteus Anguinus, o reptilă acvatică rară, cu pielea asemănătoare celei umane semitransparentă și ochi atrofiați și branhii exterioare. Tot aici pot fi văzuți olmii albi și negri, primii expuși, următorii nu. Peștera are trei galerii celebre: cea roșie, cea alba și galeria spaghetti

Sursa:
http://globeguide.ca/2014/10/ultimate-guide-exploring-slovenias-postojna-cave-predjama-castle/

Peştera Postojna – perla carstului european

Going Underground at Postojna Caves, Slovenia