Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Insulele Ballestas

Insulele Ballestas

Numite și Little Galapagos, insulele Ballestas sunt localizate lângă orașul Paracas, în districtul cu același nume, în sudul Perului, fiind parte a rezervației naturale Paracas.

insulele balestas
insulele balestas

Insulele Ballestas se mai numesc și insulele Arbaletă, fiind numite așa de către spanioli, deoarece au arcade naturale care seamănă cu niște arcuri. Insulele sunt niște formațiuni stâncoase, care par a țâșni din mare și sunt străbătute de curentul Humboldt, un curent cu salinitate scăzută din Oceanul Pacific . Din punct de vedere biologic, insulele Ballestas sunt considerate un sanctuar pentru fauna marină. Aici se găsesc pinguinii Humboldt, cormoranii-guanay și două tipuri de foci, cea cu blană și leul de mare.

insule balestas
insule balestas

Altă atracție a insulei este Candelabrul din Anzi, desen de aproximativ 60 de metri pătrați, săpat în coasta peninsulei, fiind vizibil de la mare distanță. Există tot felul de teorii privind originea acestuia, care seamănă, atât cu un candelabru, cât și cu un cactus. Potrivit legendei, fie e locul unde a fost îngropată o comoară de către pirați, fie e un desen săpat de peruani care veneau de pe mare și trebuiau să se orienteze, fie a fost realizat la ordinul unui comandant, Jose de San Martin, ca semn pentru navigația maritimă. Alta legendă, mai greu de crezut, spune că că ar fi fulgerul zeului Firacocha.

Candelabru Balestas
Candelabru Balestas

Insulele în pericol
În prezent, mare parte din insula Ballestas, recunoscută pentru fauna specială pe care o deține, este în pericol, datorită omului. Focile cu coamă sunt măcelarite de vânători pentru blană, de pescari pentru că fac zgomot, țestoasele sunt vânate pentru carne, populaţiile de păsări sunt ameninţate de colectorii de guano.

Sursa:

http://www.machetetours.com/en/destination/341/ballestas-island
www.unanhaihui.ro/la-adunat-de-guano-gainat-pe-romaneste-insulele-ballestas/
www.eturia.ro
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:El_Candelabro_Peru_Ballestas_Islands.jpg