Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Lacul Mono

Lacul Mono este un lac cu apă sărată, situat în California, SUA, între lanțurile montane Sierra Nevada și White Mountains.  Are o suprafață de aproximativ 113 km pătrați.

Lacul Mono
Lacul Mono

Este recunoscut pentru formațiunile   ce cresc sub apă și depășesc înălțimi de peste 9 m. Acestea se numesc turnuri tuf[1]. Noile cercetări au arătat că lacul Mono este un lac de origine vulcanică, ce a apărut datorită erupțiilor vulcanului cu același nume[2]. Se aproximează că geneza acestui lac ar fi avut loc acum cel puţin 760 000 de ani fiind printre cele mai vechi  lacuri din America de Nord.

 

lacul mono america
lacul mono america

 

În această zonă cele mai importante elemente ale Lacului Mono sunt nişte formaţiuni ca nişte turnuri. Acestea par a fi de zăpadă şi atrag anual sute de mii de curioşi care vin să le studieze îndeaproape. Din punct de vedere genetic au luat naştere datorită mineralelor şi nivelului de sare ridicat, transformând Lacul Mono într-o minune a naturii. Turnurile cele mai dramatice se regăsesc în Rezervaţia de Sud, locul care vă permite să vă plimbaţi printre bizarele formaţiuni. Ele se numesc tufuri.

mono lac
mono lac

Acestea s-au format și datorită izvoarelor subacvatice bogate în calciu. Datorită salinității, în acest lac nu crește nici un pește. Aici există, însă, creveți, o adevărată atracție pentru păsările migratoare. Tot aici există un tip de bacterii care se hrănesc cu arsenic. Oficialul NASA, Ed. Weiler, afirma: ,,Definiția vieții tocmai s-a schimbat”. Specialiștii au reușit să determine bacteriile din acel lac să se hrănească cu arsenic

turnuri de tuf in lacul mono
turnuri de tuf in lacul mono

Sursa:

[2] https://ro.wikipedia.org/wiki/Lacul_Mono, www.descoperalocuri.ro

thousandwonders.net/Mono+Lake

http://www.livescience.com/16018-tufa-towers-mono-lake-california.html

 

 

1 Tuf-termen care se referă la un tip de rocă sedimentară ce are un grad înalt de porozitate..