Valea Balenelor
Valea Balenelor
Valea Balenelor se găsește în Egipt. Zona reprezintă, de fapt, o întindere de nisip, unde se găsesc mai multe fosile de basilozauri, strămoașele balenelor de azi. În această vale se află aproximativ 379 fosile de balene bine conservate de specialiști. Acum 37 de milioane de ani, în apele Oceanului Tethys își dădea ultima suflare un monstru marin lung, de 15 metri, cu fălci larg deschise și dinți ca de fierăstrău .
În decursul a mii de milenii, peste oasele acestuia s-au depus tot felul de sedimente. Atunci când marea s-a retras, iar fostul fund de mare a devenit deșert, vântul a început să erodeze gresia și marna de pe oase. Această făptură stranie se numea basilozaur și avea în lateral două piciorușe delicate, pe care mai mult se târâia decât mergea . Piciorușele semănau cu picioarele unei fetițe de 3 ani, dar care nu puteau susține o asemenea greutate.
Este vorba despre o specie marină cu capul plat și corp de salamandră, care se târăia dinspre mare spre uscat, ce este, de fapt, strămoașa balenelor. În timp, aceste specii au reușit să se adapteze condițiilor de mediu, îmbunătățindu-și plâmânii și transformându-și înnotătoarele lobate în picioare. Pornind de la aceste descoperiri, savanții au reconstituit istoria balenelor timpurii. Cel mai probabil, balenele au apărut acum circa 55 de milioane de ani și semănau cu hipopotamii din ziua de astăzi.
Fiind nevoite să caute hrană în apă, balenele pe atunci animale de țărm au dezvoltat treptat boturi mai lungi și dinți mai ascuțiți ca să înhațe peștii. După câteva milioane de ani, basilozaurul Dorudan și rudele sale nu s-au mai întors din largul oceanului.
Sursa:
https://www.natgeo.ro
www.presalibera.net/valea-balenelor-din-egipt_1815668.html,
caspic.biz/7-minuni-ale-lumii-despre-care-nu-stiai-ca-exista/valea-balenelor.
2 Basilozaur-balenă primitivă care a trait acum 45-38 de milioane de ani. Desi merge ape uscat, în locul picioarelor din față avea aripioare cu cinci degete și două piciorușe în spate, pe care abia mai putea mergea.