Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Gheizerul Old Faithful

Gheizerul Old Faithful

Gheizerul Old Faithful este un gheizer situat în Parcul Național Yellowstone din Statele Unite, regiunea Wyoming. Denumirea de Old faithful i-a fost dată în timpul expediției Washburn-Langford-Doane, din anul 1870 .

În anul 1871, Nathaniel P. Langford scris în jurnalul său: ,,Judecați, apoi, ceea ce trebuie să fi fost uimirea noastră, cum am intrat în bazin pe la jumătatea după-amiezii la a doua zi de călătorie, pentru a vedea în lumina soarelui clar, la o distanță nu prea mare, un volum imens de apă limpede, spumantă proiectată în aer la înălțimea de o sută douăzeci și cinci de picioare (38 metri). “Gheizere! gheizere!”, a exclamat unul dintre noi, și, grăbind caii noștri obosiți, încurându-ne am adunat în jurul acestui fenomen minunat.

gheizer old faithful in eruptie
gheizer old faithful in eruptie

A fost într-adevăr un gheizer perfect. Deschiderea prin care a fost proiectat jetul a fost un oval neregulat, de la trei la șapte picioare (0,91 metri la 2,13 metri) în diametru. Marginea de sinterizare a fost curios stivuită, iar crusta exterioară a fost umplută cu gropi mici pline cu apă, în care au fost mici globule de sedimente, unele s-au adunat în jurul unor bucăți de lemn și alte nuclee.

gheizer old faithful
gheizer old faithful

Acest gheizer este ridicat treizeci de picioare (9,14 metri) deasupra nivelului câmpiei din jur, și craterul se ridică cinci sau șase picioare (1,52 sau 1,82 metri) deasupra movilei. Acesta a erupt la intervale regulate de nouă ori în timpul șederii noastre, coloanele de apă clocotită aruncate de la nouăzeci la o sută douăzeci și cinci de picioare (27,43 metri la 38 metri) la fiecare erupție, care a durat de la cincisprezece la douăzeci de minute. I-am dat numele de Old Faithful”.
Cel mai inalt gheizer activ este Steambot si el tot din parcul national Yelowstone.

gheizerul old faithful
gheizerul old faithful

În decursul timpului, gheizerul a devenit celebru datorită erupțiilor sale frecvente. De regulă, acestea pot disloca de la 14 000 la 32 000 de litri de apă clocotită, de la o înălțime cuprinsă între 32-56 de m și o durată ce variază între 1,5-5 minute. Înălțimea medie a unei erupții este de 44 de metri. De regulă, intervalele dintre erupții pot varia de la 45 la 125 de minute. În toți acești ani, mai mult de 137 000 de erupții au fost înregistrate. Noile cercetări au arătat că erupțiile gheizerului au fost dependente în mod direct de nivelul precipitațiilor. Astfel, în perioadele de precipitații intense gheizerul e erupt de mai multe ori

Old Faithful
Old Faithful

Un webcam unde puteti vedea gheizerul Old Faithful il puteti accesa aici Poate aveti noroc si il vedeti erupand in direct 🙂

Sursa:
www.livescience.com
https://ro.wikipedia.org/wiki/Old_Faithful
http://www.montana1aday.com/