Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Cascada Kaieteur

Cascada Kaieteur

Râul Potaro, al cărui curs și-a făcut loc prin vegetația luxuriantă a Guyanei, regiunea Siparuni, cade la un moment dat de la 226-250 de metri altitudine, cu un debit de 663 metri cubi, de pe un platou de gresie, formând cortina de apă impresionantă ce este cunoscută de toată lumea ca fiind cascada Keieteur .

casca kaieteur din guyana
casca kaieteur din guyana

Numele de Kaieteur vine de la șeful unui trib amazonian pe nume Kai care și-a salvat poporul. Altă legendă i-a fost spusă lui Brown de către ameridieni, în noaptea descoperirii cascadei: potrivit acestora Kaieteur vine de la numele unui bătrân neagreat de rudele sale care a fost pus într-o barcă și împins să cadă în apele cascadei .

cascada kaieteur
cascada kaieteur

Aceasta se găsește în pădurea amazoniană. Cascada Kaieteur este renumită pentru faptul că este de câteva ori mai înaltă decât cascada Niagara sau cascada Victoria, dar și pentru că are o singură cădere bruscă, nu mai multe . Cascada Kaieteur mai este renumită și prin inaccesibilitate. La ea poți ajunge printr-o călătorie de trei zile pe uscat, pe râu, sau printr-un zbor charter. Alte doua cascade impresionante din America de Sud sunt cascada Iguazu si cascada Angel

Kaieteur cascada in guyana
Kaieteur cascada in guyana

Pe jos trebuie să străbați 1,5 mile prin junglă, la care trebuie să adaugi și o echipă de ghizi. În prezent, cascada Keiteur face parte din Parcul Național Kaieteur. A fost descoperită pentru prima oară la 24 aprilie 1870, de către Charles Barrington Brown. De fapt, acesta sosise în aceste locuri mai devreme, în anul 1867, dar nu a avut timp să continue investigația. După ce s-a reîntors aici a avut timp chiar să scrie două cărți.

kaieteur cascada
kaieteur cascada

Sursa:
www.dreamdestinations.ro/cascada-kaieteur-guiana-1262,
www.locuridevazut.com/cascada-kaieteur.html.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kaieteur_Falls. http://www.dailymail.co.uk/travel/article-2718180/The-breathtaking-waterfalls-traveller-see.html
http://simo.ru/
http://unusualplaces.org/kaieteur-falls/