Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Lacul Crater

Lacul Crater

Lacul Crater este un lac de origine vulcanică, din sud-vestul statului Oregon, SUA, aflat la poalele Munții Cascadelor. Acest lac ocupă un vechi crater vulcanic al vulcanului Mazama. În ceea ce privește valorile, are o adâncime de 608 m și o suprafață de 53 km2. Este cel mai adânc lac din SUA și al doilea ca adâncime din America de Nord, după Lacul Sclavilor.

Lacul Crater Oregon
Lacul Crater Oregon

Cum s-a format?
Lacul Crater s-a format într-o depresiune , rezultată din prăbușirea vârfului vulcanului preistoric, Mazama (3657 m), vârf distrus într-o erupție vulcanică acum mai bine de 6000 de ani. Caldeira vulcanului Mazama, cu 8 km diametru și adâncimea de 1249 de m, s-a umplut cu apă rezultată din precipitații și topirea zăpezilor . Lacul a fost descoperit în anul 1853, de către John Wesley Hillman, care i-a atribuit numele de Lacul adânc albastru (Deep Blue Lake).

crater lac
crater lac

Începând cu anul 1902, regiunea din jurul lacului Crater a devenit parc național. Fauna este formată din veverițe cu mantia aurie, șoimi, vulturi, corbi, urși, coioți, jderi, căprioare. În jurul Lacului Crater s-au format și două insule mici, dar contrastante Wizard Island (Insula Vrăjitorului), un con vulcanic aproape perfect și Phantom Ship (Vasul Fantomă), ce plutește în sudul lacului, are catarge, pânze și parâme, formate din steiuri de piatră și trunchiuri subțiri de conifere .

lac crater
lac crater

Legende

Potrivit legendei populațiile indiene din zona Klamath și Maklak venerau lacul. Pentru primii, acesta era un loc magic, pe care numai vracii și șamanii îl puteau vizita, pentru a-și putea reface puterile. În legendele maklak, pe Muntele Mazama s-a desfășurat lupta dintre Căpetenia Lumii de Sus, Skell și Căpetenia Lumii de Jos, Llao, care trăia pe un munte împreună cu discipolii săi monstruoși. În timpul bătăliei totul a fost distrus, Llao a fost ucis și vârful muntelui distrus. Skell a aruncat trupul ciopârțit al rivalului în hăul care s-a format în munte, iar golul s-a umplut cu lacrimile discipolilor. Astfel, spune legenda, s-a format Lacul Craterului.

Sursa:
http://www.blog.mamicamea.ro/lacul-craterului-crater-lake-national-park,
https://ro.wikipedia.org/wiki/Lacul_Crater
http://www.evacation.org/crater-lake-oregon-spectacular-places/
www.wallpapers13.com/oregon-crater-lake-wallpaper-hd-84538/
http://www.visitroseburg.com/crater-lake/
http://www.craterlaketrust.org/