Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Complexul mulinologic de la Rudăria

Complexul mulinologic de la Rudăria La poalele Munților Almăj, localitatea Rudăria, scrâșnetul pietrelor demoară și măcinatul grăunțelor de porumb este o datină pe care și în ziua de azirudărenii o păstrează ca pe o adevărată comoară1. Recent, parcul mulinologicRudăria a fost restaurat sub patronajul muzeului Astra din Sibiu. Pe malul râului Rudăria (slavă-rudă-minereu și reka-râu) se găsesc 22 de mori, așezate rând perând. Primele mențiuni documentare atestă că aceste mori au fost folosite, înnumăr de 8, pentru prima dată în anul 1722. Un secol mai târziu, în anul 1874,erau 51 de mori funcționale. Localnicii sunt foarte mândri de ele, deoarece lefolosesc la măcinat, dar și ca loc de întâlnire. Denumirile principale sunt Moarade la Tunel, Moara Trăiloanea, Moara Firiz, Moara Roșoanea, MoaraÎndărătnica dintre râuri, Moara Prundulea, Moara Popeasca, Moara Hămbăroanea.
Legenda morii îndărătniceEra odată o fată care venea la moară să macine grâul. În fiecare zi,aceasta se întâlnea cu un băiat ce transporta zilnic lemne într-o căruță. Între ceidoi a fost dragoste la prima vedere, dar părinții nu au fost de acord cu o posibilăcăsătorie, deoarece fata era prea săracă.

morile din rudaria
morile din rudaria

După ani și ani, cei doi s-au reîntâlnitla aceeași moară, depănând reciproc amintiri. În timp ce aceștia vorbeau, pefirul apei a coborât zâna cea bună care i-a întrebat de ce sunt supărați. Aceștiai-au povestit trecutul. Zâna i-a întrebat ce doresc, iar aceștia au spus ca dorescsă trăiască povestea de dragoste care le-a fost refuzată în tinerețe. Zâna aînceput să întoarcă roata morii în sens invers acelor de ceasornic. Dimineațacând s-au trezit cei doi iubiți s-au văzut din nou tineri. De aceea, legenda spunecă dacă vrei să întinerești trebuie să mergi cu iubita la moara îndărătnică. Principiul de funcționare Principiul de funcționare este următorul: sub moară, un jgheab lungcaptează apa râului și o duce spre o roată metalică orizontală cu palete. Roatastă pe un ax lung orizontal, prins de spre o roată metalică, orizontală, cu palete.Roata stă pe un ax lung, orizontal, prins de o bară cu vârful intrat în podeauacasei morii. Învârtit, acesta ridică sistemul hidraulic exterior, învârtirea paletelorroții morii cu ajutorul apei mișcă un ax vertical, ce urcă în moara propriu-zisă dincăsuță. Aici, pietrele mari sunt puse în mișcare și macină grăunțele din coș,separând printr-o sita pulberea de tărâțe. Făina se adună în final într-o ladămare.

1www.descopera.ro/…/9835110-morile-de-apa-de-la-rudaria-locul-unde-se-macina-tim.., https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-morile-de-apa-de-la-rudaria, evz.ro/morile-vrajite-de-la-rudaria-care-intorc-timpul-doar-pentru-indragostiti.html