Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Lacul Vidraru

Lacul Vidraru

Lacul Vidraru este un lac de acumulare, creat în anul 1965, pe râul Argeș. Lacul se întinde pe o suprafață de aproximativ 893 de ha și are o circumferință de aproximativ 28 de kilometri. Barajul a fost construit pe parcursul a cinci ani și jumătate, deci în perioada 1960-1966, fiind folosit pentru producția de energie electrică, irigații și prevenire a inundațiilor.

A fost construit, cu mari sacrificii omenesti (circa 80 de persoane decedate), intre 1961 si 1966. Pentru realizarea lui s-au forat galerii subterane in lungime de 42 de kilometri, au fost escavati circa 1.768.000 metri cubi de roca (din care un milion in subteran), s-au turnat 930.000 metri cubi de beton si s-au montat 6300 tone de echipamente electromecanice.
Lacul mai este folosit și pentru recreere turism și transporturi. Pe parcursul unui an uzina de energie hidroelectrică Vidraru amplasată subteran poate produce energie electrică de aproximativ 400 Gwh. În momentul inaugurării Barajul Vidraru era al cincilea din Europa și al noulea din lume. Din punct de vedere tehnic este un baraj cu dublă curbură cu o înălțime de 166,6 metri și o lungime de 307 metri. Noaptea, conturul este luminat electric, astfel ca se poate observa din avion. Accesul la Baraj se face pe malul estic al lacului, pe drumul care urca pana la Balea. Din capatul barajului, la stanga se poate merge spre depresiunea Cumpana. Turistii pot urca pe platforma Belvedere pentru a admira frumusetea imprejurimilor.