Recorduri climatice din Romania si de pe alte meleaguri
Stim cu totii ca valoarea temperaturii difera pe suprafata globului
ca urmare a actiunii mai multor factori, dar au existat zile in istoria inregistrarilor climatice cand temperatura a crescut sau a coborat vertiginos. Datele inregistrate in zilele respective au fost numite recorduri climatice .
La nivel global recordurile legate de temperatura aerului se prezinta in felul urmator:
1. Temperaturi maxime absolute
Temperatura maxima absoluta a planetei Pamant a fost de 58,5 grade Celsius si s-a inregistrat in localitatea Al Aziziah din Libia
Temperatura maxima a Emisferei Sudice s-a inregistrat in Australia (Cloncurry;Queensalnd) si a fost de 52,2 grade Celsius.
Temperatura maxima a Europei a fost de 50 de grade Celsius si s-a inregistrat in orasul Sevilla din Spania. Si in Grecia la Atena s-au inregistrat 48 de grade in anul 1977.
Temperatura maxima a Americii de Sud s-a inregistrat in Argentina (Rivadavia) si a fost de 48,9 grade Celsius
In America de Nord in localitatea Furnache Creek (SUA) s-au inregistrat 56,7 grade ( in anul 1913)
Pentru continentul asiatic cea mai ridicata temperatura s-a consemnat in Israel (Tirat Zevi) 53,9 grade Celsius.
In Antarctida cel mai mult s-au inregistrat 15 grade la statiunea meteorologica Vanda
Pe teritoriul tarii noastre cel mai cald a fost in localitatea Ion Sion din judetul Braila (45,5 grade Celsius)
2. Temperaturi minime absolute
Cel mai frig pe glob a fost in Antarctida (Statiunea Vostok) cand s-au inregistrat -89,2 grade Celsius. Unele lucrari indica drept minima absoluta -94,5 grade Celsius (Antarctida)
Temperatura minima a Emisferei Nordice a fost de -71,1 grade Celsius in localitatea Oimeakon din Rusia.
In Africa cea mai scazuta temperatura s-a inregistrat in partea de nord a continentului (Maroc), atunci cand s-au inregistrat – 23,9 grade Celsius, la altitudinea de 1636 m
In Europa tot Rusia detine suprematia celei mai scazute valori cu – 58 grade in localitatea Ust’ Schugor
In America de Nord temperatura cea mai scazuta a fost de -63 de grade in bazinul fluviului Yukon; iar in America de Sud a fost de -32,8 grade in Argentina (Sarmiento)
Pe teritoriul tarii noastre cel mai frig a fost in data de 24 ianuarie 1942 cand s-au inre
gistrat -38,5 grade Celsius (Depresiunea Brasov, localitatea Bod)
Situatia recordurilor dupa cantitatea de precipitatii cazuta
1. Valori maxime ale precipitatiilor pe glob
Cea mai mare cantitate medie anuala cazuta pe Pamant a fost de 13970 mm si s-a inregistrat in localitatea indiana Mawsinram; iar cantitatea maxima cazuta intr-un an de zile s-a consemnat in localitatea Cherrapunji (26461,2 mm) localizata tot in India. Suprematia pentru cea mai mare cantitate de precipitatii cazuta intr-o zi este detinuta de localitatea Cilaos din I-le Reunion cu 1870 mm. In Europa, coasta Adriatica este cea mai udata cu cca 5000 mm medie anuala (Bosnia Hertegovina); in Africa localitatea Debundscha (Camerun) insumeaza cca 10000 mm medie anuala, in Australia cel mai mult ploua in Queensland (cca 8000 mm), iar in America de Sud cele mai mari medii anuale sunt in Columbia (8700 mm). Cea mai mare cantitate de apa cazuta intr-o zi a fost de 1825 mm pentru Emisfera Sudica (Reunion) si de 1634 mm pentru Emisfera Nordica (Isla Mujeres din Mexic).
Cea mai mare cantitate de zapada cazuta la o singura ninsoare a fost de 445,5 cm (grosimea stratului) si s-a inregistrat in localitatea Thompson Pass din Alaska.
Pentru Romania cea mai mare cantitate medie anuala s-a inregistrat in M-tii Apuseni (1604 mm) si in muntii Bucegi (1346 mm), iar cantitatea maxima cazuta intr-o zi a fost de 530 mm in localitatea C. A Rosetti din judetul Tulcea.
2. Valori minime ale precipitatiilor pe glob
Cea mai redusa cantitate medie anuala de pe Pamant a fost de 0,5 mm si s-a inregistrat in Egipt (Luxor)
La nivelul continentelor situatia precipitatiilor medii anuale se prezinta in felul urmator:
in Europa (Astrahan din Rusia) ,insumeaza 162,6 mm (analiza pe 25 de ani); in America de Nord cele mai scazute valori sunt in Mexic(Batague); in America de Sud suprematia este detinuta de localitatea Arica din Chile; in Asia localitatea Aden (Yemen); in Africa zona Wadi Halfa din Sudan iar in Australia localitatea Troudanina.
Pentru Romania cea mai scazuta cantitate medie anuala a fost de 359 de mm si s-a inregistrat in localitatea Sulina.
Recorduri legate de presiunea aerului
Cea mai mare presiune a fost inregistrata in Siberia Centrala (1083 mb) iar cea mai scazuta in Insula Guam din Oceanul Pacific (875,9 mb)
Cele mai mari viteze ale vantului
Au fost inregistrate pe glob in Mount Whashington (Sua) cand s-au atins valori de 372,0 km/h (in timpul ciclonilor tropicali unele aparate au inregistrat si 500 de km/h inainte de a fi distruse). Valori mari se inregistreaza si in Antarctida (peste 300 km/h)
Pentru Romania cea mai mare viteza a vantului a fost de 216 de km/h si s-a inregistrat in Muntii Bucegi.Valori mari au fost atinse si in timpul viscolului din ianuarie 1966 inregistrat in Suceava (200 km/h).
Sursa
Meteorologie si climatologie ;Editura Universitara;Sterie Ciulache; 2004
http://wmo.asu.edu/#global
www.meteoromania.ro
http://www.englishexercises.org
http://vintage-everyday.blogspot.com
http://www.bulletin.uwaterloo.ca
www.myrelaxplace.com
http://funpho.com
limatice.superlativele climatice.cel mai frig,cel mai cald,temperatura maxima,temperatura minima,precipitatiile maxime,viteza maxima a vantului,cel mai puternic vant,uscaciune maxima,polul ploii.frigului,limatice.superlativele climatice.cel colder, the warm, maximum temperature, minimum temperature, maximum rainfall, wind speed, the highest wind, dryness maximum pole ploii.frigului
Un comentariu
Gary
Wow, that’s a lot of information about climate records around the world! It’s fascinating to learn about the highest and lowest temperatures, extreme precipitation levels, and strong winds. Have you ever thought about practicing English while exploring these climate facts? Typeng.com is a cool website where you can improve your English through tense exercises. It’s a fun way to enhance your language skills while discovering interesting topics like these climate records. Give it a try and see how it can help you further advance your English learning journey!