Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Lacurile de tip Maar din Germania

Unde sunt si cum s-au format

Sunt localizate in Regiunea Eifel din Germania si se caracterizeaza prin lacurile de tip “crater de explozie”(maar), precum si prin alte semne vulcanice reprezentate prin tufuri vulcanice, fluxuri de lava si cratere vulcanice.Eruptii masive s-au produs acum cca 100. 000 de ani, dar ultimele izbucniri au fost acum cca 12.000 ani in regiunea Laacher See. In prezent activitatea vulcanica nu este complet incheiata, dovada fiind emanatiile de dioxid de carbon ce evadeaza din manta si formeaza gheizerul Andernach (gheizer de apa rece). Fiind situata pe un hot spot zona se ridica cu cca 2 mm pe an. Din punct de vedere istoric fazele active si inactive ale vulcanilor s-au situat intre 10.000 si 20.000 ani. Principiul de formare al unui gheizer rece este usor de explicat daca facem analogie cu o sticla de apa carbogazoasa. Apa incarcata cu dioxid de carbon este tinuta in scoarta sub presiune la fel ca apa in sticla astupata. In momentul in care sticla este destupata apa va tasni.

Zona de hot spot de sub Regiunea Eifel
Zona de hot spot de sub Regiunea Eifel

Maar

Este un crater de forma circulara sau de palnie, ce a fost format in urma unor eruptii succesive de gaze. Existenta acestor formatiuni se datoreaza prezentei in scoarta terestra a unor mase fierbinti ce contribuie la evaporarea rapida a a apei cu care intra in contact. In urma eruptiilor se vor forma depresiuni in care se va acumula apa, formandu-se lacuri . Vulcanismul din regiunea Eifel a inceput acum 50 de milioane de ani si continua si astazi prin aceste lacuri de tip maar. In regiune exista urmele a sute de eruptii vulcanice ce au depus cenusa si au au solidificat pietrele vulcanice, intens exploatate inca din perioada romana. Vibratiile produse in interiorul scoartei din cauza presiunii gazelor rearanjeaza stratele, fapt ce duce la formarea de mici cutremure in zona Koblenz-Laacher See.

Schita unui lac de tip Maare
Schita unui lac de tip Maare

Cele mai importante lacuri de tip maar

Puvelmaar
Este un lac de crater de forma circulara, ce are o adancime de 75 de m (printre cele mai adanci din Germania), diametrul de 1 km si o capacitate de de 13 milioane metri cubi de apa. Este cel mai conservat lac de acest tip.

Pulver Maar
Pulver Maar

Schalkee Maar
Poarta denumirea satului de pe malul sudic, are o suprafata de 21,6 ha,o adancime de 21 m si diametrul de 575 m. O parte a acestui maar a fost colmatata cu turba .

Schalken Maar
Schalken Maar

 

Gemundener Maar
Localizat la 1,5 km fata de Daun , are o suprafata de 7,2 ha si o adancime de 38 de m. In apropierea lui se afla si o piscina in aer liber.

Gemündener, Weinfelder si Schalkenmehrener Maar
Gemündener, Weinfelder si Schalkenmehrener Maar

Holz Maar
Are o adancime de 21 de m, fiind printre cele mai cautate lacuri din regiunea Eifel

Holzmaar
Holzmaar

Ulmener Maar
Este aparut relativ recent (acum 10000 de ani). Este cel mai tanar maar al Europei situat la nord de Alpi, fiind cu cca 500 de ani mai tanar fata de Puvel Maar. Se intinde pe o suprafta de 5,4 ha si are o adancime ce masoara 37 de m.

Ulmener maar
Ulmener maar

Hitscher Maar
Se afla intr-un stadiu avansat de colmatare, are o adancime de 5 m si un diametru de 60 de m.

Hinkhels Maar
Dimensiunile mici ale acestuia fac ca sa fie umplut de apa doar la ploile cele mai abundente.

Mosenberg Crater
Este un lac vulcanic de crater nu un maar. Diferenta dintre cei 2 termeni este data de altitudinea la care se gasesc. Asfel un maar este sub nivelul solului in timp ce un lac d ecrater se ridica
peste nivelul solului.

Mosenberg Crater
Mosenberg Crater

Sursa

Geomorfologie;Mihai Ielenicz;Ed. Universitara Bucuresti
http://wiki.worldflicks.org
http://www.vulkane.net
http://www.vivdueren.de

vulcanism,fenomene pseudo-vulcanice,postvulcanice,hot spot,crater,vulcanii europei,gheizerii,germania,eifel,vulcanii,volcanism, pseudo-volcanic phenomena, postvulcanice, hot spots, craters, volcanoes of Europe, gheizerii, Germany, the Eifel volcanoes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.