Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Lacul Titicaca –cel mai inalt lac navigabil din lume

Lacul Titicaca –cel mai inalt lac navigabil din lume

Etimologia cuvantului (dupa Garcilaso de La Vega) vine de la doua cuvinte din limba quechua:(titi care inseamna plumb ; Ccacca = stanca , roca). I se mai spune uneori si “Lago de Puno” sau “Laguna de la Paz” din cauza proximitatii capitalei Boliviei. Indienii numesc acest lac” Lacul Judecatii” (Tartapttataotta), dupa legenda populatiei aymara care considera ca zeii subpamanteni s-au suparat pe oameni si au impins pamantul in sus innecand astfel oamenii rai.

Lake-Titicaca
Lake-Titicaca

Lacul Titicaca este situat la granita statelor Peru si Bolivia, dar mare parte din suprafata lui se afla pe teritoriul peruan.. Este cel mai mare lac al Anzilor si al Americii de Sud.
Acest lac s-a format pe o veche suprafaţă intramontană netezita care in tertiar in urma inaltarii lantului muntos, s-a transformat in depresiune lacustra.


Se gaseste la o altitudine medie de 3820 de m, fiind cel mai inalt lac navigabil pentru nave mari din lume. Lacul masoara aproximativ 160 km lungime si cca 60 de km latime in zona lui cea mai larga. Adancimea maxima este de 280 de m. Impreuna cu insulele ( 41) are o suprafata de 9710 km patrati. Alimentarea lui este asigurata de cele 25 de rauri ce se varsa in el, de precipitaii si de topirea zapezilor.

Este unul din putinele lacuri de apa dulce de pe planeta care are apa potabila. Apa foarte curata a lacului ii ofera acestuia o transparenta ridicata ceea ce face ca in multe locuri sa se poata vedea fundul lacului.

Populatia Uros
Populatia Uros

Exceptand vapoarele care fac curse intre localitatile de pe maluri, calatoriile mai scurte se pot face cu mici ambarcatiuni denumite”balsas” fabricate de localnici dintr-un material vegetal numit “totora”. Din acelasi material oamenii mai confectioneaza rogojini, acoperisuri de case, impletituri dar poate fi folosit si ca furaj pentru animale. Barcile au capetele lungi si sunt confectionate din snopi lungi de totora prinsi intre ei tot cu material vegetal. Pe insulele lacului sunt aproximativ 40 de sate , unde traiesc cateva sute de persoane ce locuiesc in locuinte confectionate din plante si radacini de totora. In prezent doar putine insule accepta vizitatori, deoarece aceasta populatie tine cu sfintenie la traditie .

Turism pe lac
Turism pe lac

Lake Titicaca. Lake Titicaca, the highest lake, the highest lake in the world, totoraboats, lake Titicaca photos, pictures varnishes, Earth, the world’s lakes, pondstectonic

Sursa:
http://www.environmentalgraffiti.com
http://www.silvija.net

http://shineyourlight-shineyourlight.blogspot.com
Anzii si tarile andine;Nicolae St Mihailescu;Ion Grigore; 1978

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.