Miscarea maselor de aer in Europa -Vanturile-
Miscarea maselor de aer in Europa-Vanturile-
Se formeaza prin deplasarea aerului dinspre regiunile cu presiune atmosferica ridicata spre zonele cu presiune scazuta.
Vanturile polare sunt specifice Europei Nordice si sufla dinspre maximile polare spre minimele subpolare. Deoarece transporta mase de aer reci, acestea provoaca deseori ingheturi in perioadele calde ale anului.
Vanturile de Vest bat intre 40-60 grade latitudine nordice si sudica. Caracteristica principala a acestor vanturi e reprezentata de precipitatiile bogate aduse pe coastele vestice ale continentelor.
Crivatul este un vant puternic caracteristic Europei Estice ce produce in timpul iernii viscolirea zapezii, iar vara este cald fapt ce afecteaza recoltele agricole.
Foehnul este un vant cald si uscat ce apare in Alpi si Carpati. Se formeaza atunci cand o masa de aer cu un continut oarecare de umezeala escaladeaza un lant montan. Prin ascensiune aerul se va raci dand nastere fenomenului de condensare si vor aparea precipitatiile. Cand va trece de culmea montana aerul ramas fara umiditate devine uscat si se incalzeste.
Mistralul sufla iarna si primavara dinspre Masivul Central Francez catre Marea Mediterana. Este un vant rece si uscat ce afecteaza cu precadere Valea Rhonului. Viteza lui poate atinge si 90 de km.
Bora apare pe litoralul Marii Adriatice si se formeaza prin acumularea aerului rece in spatele Alpilor Dinarici urmata de prabusirea lui spre tarmurile calde ale Adriaticii. Cele mai mari viteze se intalnesc in lantul muntos Velebit din Croatia.
Suhoveiul este un vant cald si uscat ce bate dinspre Asia Centrala spre Estul Europei.
Leveche reprezinta denumirea din bazinul mediteranean a vantului Siroco (vant cald si uscat ce se formeaza in nordul Africii)
Vanturi neperiodice din Romania
Crivatul– sufla in sudul Moldovei si Campia Romana in toate anotimpurile. O ramificatie a lui patrunde peste culmea Nemirei (Carpatii Orientali) in depresiunea Brasov unde poarta numele de Nemira.
Austrul vant uscat ce sufla cu precadere vara in vestul campiei Romane si sudul Campiei de Vest.
Cosava apare in sud vestul tarii (Defileul Dunarii)
Baltaretul se formeaza in baltile Dunariii si sufla spre Baragan.
Vantul Mare este un vant de tip foehn ce bate iarna tarziu si primavara devreme in depresiunile Fagaras si Sibiu.
Munteanul vant local ce apare in zonele sudice ale Carpatilor Orientali.
Vantul Negru vant fierbinte si uscat ce are efecte nefavorabile pentru culturile agricole. Se intalneste cu precadere in Dobrogea Sudica.
Sursa:
http://www.scribd.com
http://www.meteo.ro
http://en.wikipedia.org
Meteorologie si climatologie; Sterie Ciulache, Ed Universitara;2004
Movement of air masses in Europe-winds-, European wind, the mistral, bora, suhoveiul, which is the mistral. winds europe, europe winds, west winds, polar wind, toxic substances in air masses