Lacul Natron
Lacul Natron
Tanzania….un loc feeric ascuns de lume, unde călătorii încă se feresc încă să calce. Pentru curajoși, aici regăsim, aproape de graniță, singurul lac sărat ce are în compoziția sa un amestec natural de substanțe care poartă denumirea de natron1. De aici vine și denumirea de lacul Natron, de la substanța ce cade în preajmă în timpul erupțiilor vulcanice. Interesant este faptul că s-a spus că acest compus poate ucide și transforma în stană de piatră păsările ce ating suprafața apelor sale. De fapt, după cercetările făcute de cei de la Apalachian University a reieșit faptul că păsările iau contact cu substanțele din apă, substanțe care se lipesc de corp și usucă pielea păsărilor. Pentru a scăpa de senzația de arsură, acestea se scaldă în apă agravându-și, altfel, starea. De aceea, lacul mai este cunoscut și sub denumirea de lacul morții. În esența, este vorba de un proces de mumificare al pielii, datorită unor substanțe periculoase. Tocmai de aceea, în perioada antică egiptenii foloseau această compoziție în procedeul de mumificare.
În ciuda acestor trăsăsturi, algele iubitoare de sare sau cianobacteriile, care își procură hrana prin fotosinteză, se simt ca acasă pe fundul lacului. Alături de acestea, își duc traiul peștii Alcopia Latilabris și Alcopia ndalani, două specii endemice de pește. Tot aici le găsim și pe simpaticele păsări Flamingo. Datorită acestor trăsături speciale, lacul este inclus în ecoregiunea World Wildlife Fund, dar și pe lista zonelor umede de importanță internațională, începând cu anul 2011. Lacul Natron a fost descoperit de europeni în anul 1954. Datorită fotosintezei pe care o fac cianobacteriile, acesta are o culoare roșiatică și este acoperit de o crustă salină de culoare roz.
Sursa
https://ro.wikipedia.org /wiki/Lacul_Natron, www.cunoastelumea.ro› Planeta Vie, www.descopera.ro/…/11438672-lacul-groazei-apa-care-transforma-… .