Insula Madagascar
Insula Madagascar
Denumire Madagascar este o țară insulară aflată în Oceanul Indian, în partea estică a Coastei Africane ce are o suprafață de 592 040 km2 . În traducere înseamnă ,,Țara Malgașilor”, deoarece băștinașii poartă numele de malgași. Mai este denumită și ,,Marea Insulă Roșie”, datorită culorii solului, dar și „Insula Grafitului”, datorită faptului că aici există rezerve de grafit .
Istorie
Începând cu mileniul I, insula începe să fie populată de etnii asiatice, originare din Indonezia, Malaysia și Melanesia, populații care intră în contact cu populațiile aborigene, dar și cu cea africană și arabă, populații care, la rândul lor, vor imigra ulterior. În secolele X-XI, arabii întemeiază primele factorii în estul insulei. Mai târziu, în secolul al XVII-lea, Radama I unifică Madagastarul și adoptă titulatura de ,,Regatul Madagastarului”. În 1885, Franța cucerește acest teritoriu, pe care îl proclamă colonie în anul 1896. La 26 iunie 1960, Madagastarul devine Republică.
Climă și relief
Există două anotimpuri, cel cald și ploios, din noiembrie până în aprilie și cel răcoros și uscat, din mai până în octombrie. Populația este, de regulă, de origine afro-asiatică. Clima din Madagastar este sub-tropicală, mai rece în munți și mai aridă în sud și vest. Insula este înconjurată de plaje și palmieri, fiind un conglomerat de platouri, vulcani, păduri și rezervații naturale. În anul 2004, insula a fost bântuită de puternicul ciclon Gafillo, care a omorât circa 200 de oameni.
Insula este divizată astăzi în 6 ținuturi: Toliara, Antananarivo, Antsiranana, Fianarantsoa, Mahajanga, Toamasina.
Relieful împarte țara în trei benzi: o fâșie îngustă de coastă în est, în centru zonele muntoase și zona de platouri joase și câmpii la est. Zonele centrale muntoase au o altitudine între 800 și 1500 de m și acoperă 60% din totalul reliefului. Platourile înalte sunt compuse din trei platouri principale: la nord, Tsaratanana, care are cel mai înalt vârf al insulei, un vârf vulcanic de 2876 m altitudine, în centru Ankaratra și în sud Andringitra.
Geologia
În vremurile cele mai îndepărtate, se pare că India, Australia, Antartica, Madagastar, Africa de Sud și America, erau reunite sub numele de Gondwana. Acum 240 de milioane de ani, acest continent s-a rupt, pentru a forma cele cinci continente. Încă de la începutul perioadei quaternare, Madagastarul se găsea în locul unde se găsește și astăzi. Această origine comună explică și de Madagastarul are o floră și faună comună cu cea a Africii, Asiei și Americii. Cu toate acestea, izolarea, în decursul timpului, a dus la creearea unor specii de faună și floră unice, lemurianul fiind un exemplu elocvent în acest sens. De aceea, deși face parte din Africa, Madagastarul mai este numit și al optulea continent. Malgasha este limba oficială a locuitorilor din Madagastar, iar franceza este cea de-a doua limbă. Din păcate, mare parte din locuitorii acestui ținut sunt analfabeți.
Sursa:
https://ro.wikipedia.org /wiki/Madagascar, https://fr.wikipedia.org /wiki/Madagascar
www.travel.cab/madagascar-island-country-of-the-indian-ocean/