Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Golful Ha Long Bay

Golful Ha Long Bay

Denumire

Golful Ha Long Bay sau ,,Golful Dragonului Descendent”, din provincia vietnameză Quang Ninh, este una din zonele spectaculoase ale lumii. Inca din timpuri stravechi poporul vietnamez a asociat golful cu originea dragonului. Ne aflăm înfața unui golf înconjurat de 2000 de insulițe, întinse pe 1553 km pătrați, în jurulcărora planează tot felul de legende. Datorită acestui fapt, începând cu anul1990, o parte a din el a fost declarat patrimoniu universal de către UNESCO.

Halong Bay vietnam
Halong Bay vietnam

Legendele dragonilor

Pe vremea când Vietnamul începea să se dezvolte și avea tot felul de dușmani de apărat, se spune că zeii au trimis în apărare o familie de dragoni.Aceștia, 6e au început să scuipe jad și nestemate, care apoi s-au transformat îninsulele de pe golf, 6e au scuturat cu putere din cozi, creând văile și înălțimilecare au creat golful. Prin aceasta, încercau să creeze o zonă de protecție contrainvadatorilor ce doreau să ocupe Vietnamul. După alungarea celor nedoriți,dragonii s-au împământenit în aceste zone, pe care, poate, le apără și în ziuade astăzi.
Nici nu e de mirare faptul că străinii au căutat să descopere tot ceea ce ascunde acest lant insular. Francezii au descoperit acum o suta de ani pestera Sung Sot sau Pestera cea Surprinzatoare.

halong bay
halong bay

Golful Halong Bay a rezultat in urma acumularii masive de calcar marin ce ajungea la peste 1000 de metri grosime în urmă cu 340-240 milioane de ani. Factorii geologici (calcar gros) si climatici (clima tropical umeda) a facut ca dealungul milioanelor de ani acest golf sa se transforme. La fizionomia golfului in timp au contribuit si miscarile tectonice lente, mareele si procesele de eroziune.

vietnam halong bay
vietnam halong bay

Evolutie:
– in cambrian acum 500-570 milioane de ani zona era uscat. spre sfarsitul perioadei zona e inundata prin inaintarea marii spre vest

– in devonian din cauza activitatilor tectonice zona se ridica dand nastere unei mari calde si putin adanci ce rezista cam 100 de milioane de ani dand nastere la straturi groase de calcar.

– in urma cu 67 de milioane de ani ca urmare a fazelor de ridicare Ha Long Bay devine peisaj montan. Eroziunea a redus treptat altitudineile pana la valorile actuale.
– in cuaternar se incepe dizolvarea regiunii de calcar din Halong Bay, pentru ca in pleistocen (acum cca 70000 de ani) sa ia nastre celebrele grote si pesteri.

– perioada holocena (acum 11000 de ani) se remarca prin inaintarea mariice a atins maximul acum 3000-4000 de ani cand a dat nastere Golfului Halong Bay. Pentru o detaliere mai ampla despre formarea golfului Halong Bay accesati acest link

pestera Me Cung
pestera Me Cung

www.unanhaihui.ro/ halong – bay -locul-care-dragonii-coboara-mare,

www.descoperalocuri.ro

www. omofon.com
http://halongtourvietnam.org/halong-in-depth/the-geological-formation-of-halong-bay-12.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.