Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Furtunile de nisip

Furtunile de nisip

Furtunile de nisip reprezintă un fenomen meteorologic, ce se întâlnește în regiunile aride și semi-aride. De regulă, apare atunci când un front atmosferic, în rafale, sau alt vânt puternic suflă nisipul și praful pe o suprafață uscată. Particulele sunt transportate, prin săltare și suspensie, în mișcări care mișcă solul și-l transportă dintr-o parte în alta. Furtuna de nisip mai este numită și simunul, care, în traducere, înseamnă veninos, otrăvitor.

furtuna de nisip
furtuna de nisip


Cauzele furtunilor de nisip

Aceste furtuni de nisip apar ca reacție la cicloanele care trec deasupra deșerturilor. Acestea ridica nisipul si praful de pe suprafetele uscate transportand prin saltare si suspensie particulele pe care le depoziteaza in alt loc.
Altă cauză este dată de temperaturile calde, ce încing nisipurile până la 70-80 de grade. Masele de aer încins de ridică și intră în contact cu curenții de aer rece și dens din zonele alăturate, astfel formându-se cicloanele locale.
Localizare
Zonele cele mai predispuse la asemenea fenomene meteorologice sunt deșertul Sahara, zonele uscate din jurul Peninsulei Arabice, Iran, Pakistan, chiar și China. Furtunile de nisip apar și în regiunile de stepă, silvostepă și pădure. Pentru ca aceasta să se formeze, este nevoie ca viteza vântului să fie de 10 m/s. În urma analizelor făcute, începând cu anii 2000, se susține că acțiunile întreprinse de oameni, precum defrișarea excesivă sau părăsirea culturilor duc la modificări climatice, atât pe plan local, cât și pe plan global, implicit la creșterea dimensiunii și frecvenței furtunilor de nisip .

furtuni de praf
furtuni de praf
furtunile de nisip
furtunile de nisip

Lucruri interesante legate de furtunile de nisip

– Se spune ca in secolul 6 inainte de Hristos o furtuna de nisip a acoperit armata de 50000 de oameni a conducatorului persian Cambyses. Cercetatorii de la Universitatea Helwan din Egipt au dat peste un sit în anul 2000, în care au găsit îmbrăcăminte și artefacte despre care ei cred că ar putea fi rămășițele armatei lui Cambyses
– „Haboob” este termenul arab pentru furtuna de nisip
– In 1930, seceta severă și prelungită din statul Oklahoma ce a amplificat furtunile de praf a dus la stramutarea multor oameni din acea zona.
– Statele care au suprafete mari de desert iau masuri anuale pentru a opri inaintarea desrtului

– In fiecare an este Serbată pe data de 17 iunie, Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării

– Guvernul australian plateste anual 20 de milioane $ pe an pe facturi medicale din cauza bolilor respiratorii si astmului ce sunt cauzate si de acest fenomen.

dust devil
dust devil

– Un diavol de praf (dust devil) este asemanator ca forma cu o tornada, dar este de scurta durata, are dimensiuni si viteze mai mici( cca 300 de m inaltime, diametru 3-100 de m si o viteza a vantului de max 100 de km/h.)

– Sursa

https://ro.wikipedia.org/wiki/Furtună_de_nisip, https://aliceboboc.wordpress.com/2010/05/22/furtuni-de-nisip-uimitoare.
http://dangerouspowerofnature.blogspot.ro/2014/05/dust-devil.html