Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Focurile vii de la Andreiasu de jos

Focurile vii de la Andreiasu de jos

Focurile Vii de la Andreiasu de Jos reprezinta o rezervație naturală , ce se întinde pe o suprafață de 40 de ha, fiind cel mai mare câmp de focuri vii din țară. Rezervatia geologica a fost infiintata in anul 1973.

Cum apar Focurile vii de la Andreiasu de jos?
Ne aflăm în zona Cașin-Bisoca, zonă alcătuită din roci sedimentare faliate. Aceasta impreuna cu  lipsa sau neantrenarea unor ape subterane de adancime sunt factori ce favorizează ieșirea la suprafață a unor emanații de gaze uscate, acumulate în subsol, care, în contact cu razele solare, se aprind. Flacarile rezultate pot avea culori de galben, rosu sau chiar albastru.

andreiasu de jos focul viu
andreiasu de jos focul viu

Fluxul de gaze poate sa fie influentat si de nivelul precipitatiilor sau de nivelul panzei freatice. Focurile Vii se pare ca sunt rezultatul gazelor ce se gasesc in depozitele de titei. Acestea se ridică la suprafață și ies prin crăpăturile solului. De acestă dată însă, ele nu iau contact cu apa subterană. Ajunse la suprafață, gazele se pot aprinde usor. Atunci când plouă se poate vedea cum apa bolborosește în locul unde ardea gazul înainte. Inaltimea acestor flacari variaza in functie de mai multi factori, cele mai inalte se inregistreaza in timpul cutremurelor cca 2 m.

La Andreiasu de Jos este cel mai extins camp de „focurii vii” din Romania (400 metri patrati)

focurile vii de la andreiasu
focurile vii de la andreiasu

Amenajare
Pe lângă hidrocarburi, din sol mai ies dioxid carbon, azot și heliu. Datorită importanței turistice, zona a fost amenajată pentru vizitatori: focurile vii sunt înconjurate de un zid de ciment, iar accesul se face pe o scară cu 100 de trepte. Atunci când urci aceste trepte, ajungi pe un platou, unde, prin fracturile scoarței terestre, ard cu flăcări multicolore gazele.

focurile vii andreiasu de jos
focurile vii andreiasu de jos

Lângă acestea, este amenajat un foișor pentru turiști. În timpul nopții, dansul acestor flăcări vii, este de-a dreptul spectaculos. Ele reprezintă, nu numai un punct de atracție pentru turiști, dar și un sistem de avertizare în caz de seism. Iată ce spune localnicul Vasile Budeanu: ,,Focul ăsta este aici poate de mii de ani. În afară de faptul că este interesant și că este vizitat de lume, el ne anunță când va fi cutremur”. Din aceste motive, încă din anul 1973, focurile vii de la Andreiașu au devenit rezervație geologică protejată prin lege.

zone cu emanatii din Roamania
zone cu emanatii din Roamania
                                           Distributia zonelor cu vulcani noroiosi si emanatii de gaze in Romania.
1 – zone cu emanatii de hidrocarburi; 2 – vulcani noroiosi; 3 – emanatii de hidrocarburi gazoase (uscate); AND – Andreiatu; BA – Berca-Arbanasi; BZ – Bazna;
HO – Homorod; OS – Odorheiu Secuiesc; SA – Sarmasel (dupa Baciu et al., 2007)

In Romania focurii vii se mai gasesc in Vrancea (Tulnici); Buzau (Terca si Plostina); m-tii Vrancei (cursul inferior al vaii Stramba afluent al Lepsei); Mures (focul viu de la Sarmasel, Saros); Sibiu (Copsa Mica si Bazna). Un rezumat de teza de doctorat despre astfel de emisii de gaze poti citi aici Un articol  despre  focurile vii de la andreiasu de jos poti citi si aici
Cele mai spectaculoase sunt cele de La Andreiasu de Jos si Terca, de altfel cele doua zone fiind zone protejate. Citeste si despre vulcanii noroiosi din Romania

Sursa

http://tinutulbuzaului.org/wp-content/uploads/Pamantul-si-Omul-in-Tinutul-Buzaului-2015.pdf
http://archive.is/TF2lG
http://www.earth-prints.org/bitstream/2122/3744/3/baciu.pdf

https://slamramnic.wordpress.com

http://www.wonderfulromania.ro/focurile-vii-tortele-vesnic-aprinse-ale-romaniei/

hhtp://adevarul.ro