Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Cappadocia si orasele subterane

Cappadocia si orasele subterane

Cappadocia sau ,,regiunea cailor frumoși”, în limba hitită, se află la 285 km distanță de Ankara, capitala Turciei.

Cappadocia coline
Cappadocia coline

Imperiul Hitit, prezență de neignorat pe scena istoriei între anii 1700-1190 Î.Hr., este responsabil de realizarea acestei creații subterane în urmă cu peste 3000 de ani, creație ce cuprinde peșteri, tuneluri-capcană și sute de orașe suterane . Tot să te plimbi în acest loc, care parcă pare desprins din povești. Și chiar este. Aici au avut loc tot felul de bătălii sângeroase. Tot aici au fost construite primele mânăstiri.

Astfel de asezari subterane au aparut din necesitate defensiva oamenii construindu-le pentru a se ascunde de invadatori

Cappodocia asezare
Cappodocia asezare

În urmă cu milioane de ani, erupții vulcanice au pus piatra de temelie a viitoarei Capadochii. De-a lungul timpului, trei mari vulcani au răspândit materiale în toată regiunea. Primele erupții au lăsat pe pământ o rocă mai moale, numită tuf, după care va veni rândul naturii să modeleze relieful nou format. Ploaia, nisipul și vântul, vor crea, în timp, platourile imense, văile și defileurile care împânzesc zona. Tuful a albit regiunea, pentru o perioadă de mai bine de 10 milioane de ani, în timp ce stratul superior de bazalt a oferit protecția necesară construirii adăposturilor subterane. În următoarele mii de ani, capadochienii au creat aici o adevărată metropolă subterană.

Ruinele unui oraș subteran
În timp, au fost construiți, cu scop de apărare, aproximativ 260 de km2. Unele orașe puteau adăposti până la 20 000 de oameni, de aici reieșind amploarea acestor vaste labirinturi și fortărețe. În urmă cu 3500 de ani, aceste

Cappadocia turcia
Cappadocia turcia

locuințe săpate în stâncă asigurau supraviețuirea locuitorilor în timpuri grele, mai ales că zona era situată la confluența unor mari rute comerciale ce legau imperii, precum China, India, Egipt, Grecia și Roma. Tocmai de acea, vreme de multe secole, Capadochia a reprezentat o pradă valoroasă pentru romani, perși și mongoli, căci ,,Cine controla Capadochia controla cele mai importante rute comerciale”.

Schita oras subteran Cappodocia
Schita oras subteran Cappodocia

La vreme de vrajbă, localnicii se ascundeau în orașul subteran singura cale de scăpare în fața inamicilor. În secolul XII Î.Hr., acest popor va dispărea de pe scena istoriei. Orașele însă au rămas și în zilele noastre ca mărturie a prezenței acestuia. Datorită unicității sale Capadochia a fost inclusă în anul 1985 în patrimoniul UNESCO. Pe lângă aceasta, se spune că Sfântul Petru ar fi înființat aici prima comunitate creștină. Există numeroase mărturii de existență creștină în aceste locuri. Un alt obiect important din Turcia ce trebuie vizitat e reprezentat prin Izvoarele termale de la Pamukkale

Sursa:

http://www.trips4photographers.com/
www.descopera.ro
https://travelatelier.com/blog/