Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Vulpile zburatoare (Pteropus)

Vulpea zburatoare (Pteropus)

vulpile zburatoare

Habitat

Se gaseste in Asia de Sud , in unele insule din oceanul Indian si prefera sa traiasca in padurile din apropierea zonelor mlastinoase. Grupurile mari de lilieci stau atarnate in ficusi, bananieri si smochini unde petrec cea mai mare parte a zilei.

Caracteristici fizice

Masa corporala variaza intre 600 si 1600 g (masculii sunt mai mari decat femelele), anvergura aripilor poate varia intre 1,2 m si 1,7 m iar lungimea lui este de aproximativ 42 de cm. Cea mai mare specie de liliac este Pteropus vampirus.

Capul roscat ,urechile si ochii mari ce amintesc de infatisarea unei vulpi au facut ca aceasta specie sa primeasca numele de vulpea zburatoare. Imperecherea are loc o singura data pe an, femela dand nastere la 1-2 pui. Perioada de gestatie este de 145 de zile. In captivitate pot trai pana la 32 de ani. Se hraneste de regula cu fructe din care extrage nectarul si sucul , cu flori de plante si insecte. Coloniile de lilieci sunt privite ca fiind daunatori , deoarece distrug recoltele provocand astfel pagube. Unii cercetatori considera ca de la aceasta specie se transmite la om virusul Nipah ce cauzeaza uneori moartea . Totusi serviciile ecologice prestate  prin imprastierea semintelor,prin polenizare si prin depozitele de guano care se aduna sunt mai mari decat pagubele provocate. Prin urmare specia nu ar trebui sa fie privita ca un parazit si ar trebui depuse eforturi insemnate pentru conservarea ei. In prezent exista regiuni in India unde este considerat un animal sacru.

vulpile zburatoare

Vulpea zburatoare pe cale de disparitie?

Fermierii vaneaza aceste specii pentru a-si proteja fermele, dar si pentru grasimea lor folosita in scop medicinal. De asemenea in unele insule carnea lor este considerate o delicatesa. Vanatoarea acestor animale este legala in toate statele Malaesiei (exceptie statul Sarawak din insula Borneo), este ilegala in Thailanda, iar in Indonesia legea nu ocroteste aceste animale. Anual cca 22000 de vulpi sunt omorate in Malaesia. Cercetatorii avertizeaza asupra faptului ca e posibil ca aceasta specie sa dispara in 6 ani daca rata actuala de distrugere  va continua.

Sursa:

http://www.ias.ac.in/currsci/jan252006/160.pdf

Green Report – Afaceri, legislatie si educatie pentru un mediu curat


http://141.213.176.11/site/accounts/information/Pteropus_giganteus.html
http://www.planetwildlife.com
www.wikimedia.com

Vulpile zburatoare, Pteropus, liliacul vampir,liliacul gigant,Vulpile zburatoare, vulpea zburatoare, liliacul, despre liliac, cum traieste liliacul, ce mananca liliacul, cel mai mare liliac, liliacul cel mai mic,lilieci, unde sunt, liliacul mancator de fructe, liliacul indian, despre lilieci, totul despre lilieci,unde sta liliacul,,Flying foxes, Pteropus, vampire bat, giant bat, flying foxes, flying fox, bat, bat about as bat lives, eating bat, the largest bat, the smallest bat, bats, which are fruit-eating bat, Indian lilac, about bats, all about bats, bat where site,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.