Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Vulcanul Kīlauea

Vulcanul Kīlauea

Vulcanul Kīlauea face parte din Parcul Național al vulcanilor din Insulele Hawai, Statele Unite ale Americii. Acesta este cel mai recent Vulcan din cei cinci care formează insula Hawaii. În limba hawaiană Kilauea înseamnă a scuipa sau a răspândi mult. Pentru hawaieni Kīlauea și craterul său, Halema uma’ u’, au fost considerate casa sacră a lui Pele, motiv pentru care poporul hawaian vizita craterul zilnic pentru a oferi daruri zeilor . Erupțiile sunt considerate firele de păr și lacrimile acesteia.

kilauea
kilauea

Locul pe care se află vulcanul este considerat locul de conflict între zeul ploii Kamapuaa și Pele. În anul 1790 lava vulcanului a omorât o mare parte din locuitori, fiind considerată una dintre cele mai dezastruoase erupții care au avut loc vreodată la Kilauea. Descoperirea vulcanului a fost făcută de un american Ellis, în anul 1823, conciderat primul vizitator al craterului. Acesta afirma: ,,Un spectacol sublim și chiar terifian se prezenta în fața ochilor noștri. Ne-am oprit și am tremurat. Uimirea și teama ne-a făcut pentru câteva momente să rămânem muți și ca niște statui am rămas ficși cu ochii țintuiți în abisul de dedesubt”.
Ulterior, nepotul acestuia a înființat un parc aici. Începând din anul 1823, acest vulcan erupe încontinuu. În prezent, esrte considerat cel mai activ vulcan de pe glob. Datorită acestuia Big Island își mărește suprafața cu aproximativ 0, 16 kilometri pătrați în fiecare an. Janet Babb, geolog, declara că s-au înregistrat și explozii de metan de la vegetația în descompunere. Acesta se poate infiltra în pământ și poate provoca aprinderi spontane.

Big Island își mărește suprafața cu aproximativ 0, 16 kilometri pătrați în fiecare an. Janet Babb, geolog, declara că s-au înregistrat și explozii de metan de la vegetația în descompunere. Acesta se poate infiltra în pământ și poate provoca aprinderi spontane

Sursa:
https://www.antena3.ro/tag/vulcanul-kilauea-90172.html, www.descoperalocuri.ro, stirileprotv.ro/…/imagini-spectaculoase-cu-vulcanul-kilauea-din-hawaii-cercetatorii-s-….