Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Terasele de orez din Vietnam

Terasele de orez din Vietnam

Orezul se poate cultiva sezonier de la regiune la regiune in functie de caracteristicile climatice. In unele zone se pot obtine 3 recolte pe an, in altele doua si in alte zone o singura recolta.
Pana in septembrie orezul devine matur si e gata de recoltat. In medie, fiecare km pătrat va produce aproximativ o tonă de cereale.
Iata cateva zone cu terase de orez din Vietnam


Sa Pa

Un peisaj de poveste, asta întâlnim când ajungem în Sa Pa, orașul împodobit cu terase de orez, care alunecă la vale, în pante deluroase, împodobite cu păduri de bambus și munți ce parcă trec prin pătura de nori. În trecut, această fostă stațiune construită de francezi, era o mare de pante abrupte, cu un sol cât se poate de fertil, ce permitea practicarea agriculturii. Localizat la 1500 de metri deasupra nivelului mării, Sa Pa este recunoscut, atât pentru terasele de orez, cât și pentru Hoang Lien Song, un lanț muntos ce are cel mai înalt vârf din Vietanam, Fanispam.

terase cu orez pe versant
terase cu orez pe versant
Plantarea orezului pe terase Sapa din Vietnam
Plantarea orezului pe terase Sapa din Vietnam
recoltarea orezului
recoltarea orezului

Datorită specificului zonei, localnicii au început să tansforme treptele teraselor în pante, cultivând orez. Forma această de agricultură reduce eroziune solului și înlesnește irigarea culturilor. În funcție de anotimp, volanele verzi de orez, supraetajate în jurul crestelor muntoase, își schimbă culoarea; în luna iunie-iulie câmpurile de orez sunt musterde, iar în septembrie-octombrie sunt deja coapte.
Pentru a fi cultivat, orezul are nevoie de apă. El se plantează într-un sol mâlos, care, de cele mai multe ori, este acoperit total, pentru aceasta construindu-se terase orizontale care rețin apa necesară orezului.

Apa vine din izvor și este canalizată din terasă în terasă, astfel încât fiecare terasă își primește necesarul. Unele terase au o lățime de doar 1 m, datorită pantei foarte abrupte, tocmai de aceea este uimitor modul în care cei care au construit terasele au reușit să lucreze acolo. În consecință, stațiunea Sa Pa este un loc demn de vizitat de către cei interesați de cultura orezului și nu numai. Pentru că, trebuie să spunem, este uimitor modul în care națiunile asiatice au reușit să creeze un comerț atât de mare dintr-un…bob de orez.

Mu Hang Chai tersae localizata in provincia Yen Bai, este una dintre cele mai atractive. Cele700 de hectare de câmpuri cu orez sunt terasate in mod ingenios de catre populatia din zona in asa fel incat apa sa nu curga in jos pe versant si sa se compromita culturile. In poza de mai jos se poate vedea usor acest lucru.

terase de orez din mu hang chai
terase de orez din mu hang chai

Y Ti este localizat la 100 de km de orasul Lao Cai. Y Ty este o destinație excelentă în sezonul de recoltare.

terase cu orez pe versant
terase cu orez pe versant
Terase in Y TI
Terase in Y TI

Hoang Su Phi
Octombrie este cea mai bună lună pentru a vizita Hoang Su Phi pentru a asista frumusețea timpului de recoltare. Toate terasele vor capata culoarea galbena. Se considera ca aceste tersase au fost cultivate de 300 de ani cand oamenii din zona au decis sa transforme acest tinut stancos in teren fertil. Se intine pe o distanta de 760 de ha.

HOANG SU PHI
HOANG SU PHI

Astfel de terase cultivate cu orez se gasesc si in China ,Bali, Filipine dar si in alte regiuni de pe continental Asiatic.

Banaue Rice Teraces Philippine
Banaue Rice Teraces Philippine

Honghe-Rice-Terraces-China
Honghe-Rice-Terraces-China

Un alt obiectiv turistic din Vietnam este Golful Halong Bay
Sursa:
http://whenonearth.net/
http://www.crossingtravel.com/
www.eturia.ro
www.topuri.info
http://www.evolvingpicture.com/?dzs_portfolio=planting-rice