Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Tarmuri inalte

Tarmuri inalte

Tarmul cu fiorduri
Apare de regula la marginea regiunilor inalte muntoase, ce in era pleistocena au fost acoperite de mase de gheata. Masa de gheata care cobora din calota glaciara se dirija pe vaile preglaciare sculptand prin eroziune zona respectiva. Acolo unde orizontul de roci era mai dur, iar gheata nu putea eroda s-au format praguri glaciare. Odata cu incazirea climei gheata incepe sa se topeasca , fapt ce va duce la cresterea nivelului oceanic si la invadarea acestor vai de catre apa . Se vor forma astfel fjordurile, un fel de golfuri incadrate de versanti abrupti si care au adancimi mari. Apar in Norvegia, Suedia, Peninsula Labrador, Chile, Scotia etc.

Tarmul cu riass

Apare in regiunile cu maree puternica. Astfel la flux gurile de varsare ale raurilor au aspect de golf, iar la reflux se transforma in terenuri mlastinoase cu insule de nisip, alge si cochilii de scoici.Daca la flux zona este navigabila, la reflux aria se transforma intr-o zona mlastinoasa ce nu permite navigatia. Asemenea tarmuri veti gasi in Sud – Estul Irlandei, Nord-Vestul Frantei, Sardinia s.a.

Tarmul dalmatic
Apare in vestul Croatiei si Sloveniei. S-a format in urma ridicarii marii in era Holocen ce a dus la inundarea zonelor joase si la transformarea acestora in canale. Zonele mai inalte situate pe anticlinale s-au detasat sub forma unor insule.

Tarmul vulcanic
Este caracteristic insulelor dezvoltate in lungul dorsalelor oceanice sau in zonele de subductie. Este abrupt iar adancimile marilor sunt mari. Apare in Insulele Pacifice, Oceanul Atlantic si Indian.

Tarmul tectonic
Apare in Nordul Marocului sau in Vestul Asiei Mici. Se prezinta sub forma unor insule (horsturi) si canale (grabene).

Sursa:
Geomorfologie;Ielenicz Mihai
http://pixdaus.com

Tarmuri inalte,tarmul cu fiord,fiorduri,tarmul,plaja,riass,tarmuri inalte,tipuri de tarmuri,tarmul vulcanic,tarnul tectonic,High shore, shore to fjord, fjords, land, beach, riass, high shores, types of shores, volcanic shore, besom tectonic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.