Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Tarile care detin suprematia la metale si minerale pretioase

Aur

Statele Unite ale Americii

Argint

Mexic

Diamant

Rusia

„Resursele de diamante super-dure conţinute de zăcământul Popigai sunt de zece ori mai mari decât toate rezervele cunoscute la nivel mondial. Vorbim de trilioane de carate”, îl citează presa pe Nikolai Pokhilenko, directorul Institutului de Geologie şi Mineralogie Novosibirsk.

Platina

Africa de Sud

Aceasta deține cele mai mari rezerve cunoscute de PGM la nivel mondial  și extrage în prezent 75% din platina planetei.

Smarald
Columbia De mai bine de 4.000 de ani, smaraldele au fost printre cele mai valoroase dintre toate bijuteriile de pe Pământ. Columbia, situată pe continentul Americii de Sud, este țara care minează și produce cele mai multe smaralde pentru piața globală. Se estimează că Columbia reprezintă 70-90% din piața mondială de smarald.

Safirul

Sri Lanka este un producător puternic de pietre prețioase și semi prețioase. Procesul de exploatare minieră nu este o problemă , întrucât acest proces s-a derulat începând cu 500 î.C. Sri Lanka oferă peste 40 de tipuri de pietre prețioase și este cunoscută pentru producerea celui mai mare număr de safire.

Rubinul

Myanmar

Cel mai mare furnizor de rubine din lume este Myanmar, de unde provin 90% din rubinele din lume. Alte surse sunt Sri Lanka, Thailanda, Cambodgia și Afganistan.

Opalul

Australia
Sudul Australiei Opalul australian a fost adesea citat ca reprezentând 95–97% din oferta mondială de opal prețios, statul din Australia de Sud reprezentând 80% din oferta mondială.

Alexandrit

Minele braziliene sunt raportate ca fiind operaționale, însă pe piață apar câteva pietre. Pietrele de top sunt extrem de rare, dar fiecare depozit pare să producă din când în când câteva pietre excepționale.

Tanzanitul


Deoarece tanzanitul se găsește doar de-a lungul unei fâșii de 4 km la poalele Muntelui Kilimanjaro, Tanzania este singurul furnizor mondial al acestei bijuterii prețioase, rezultând în interesul mondial în această țară și pe continentul african.

Morganitul

Brazilia

În ultimul secol, Brazilia a fost cel mai important producător de pietre gemice de morganit.

Painitul

Myanmar rămâne unicul loc geologic unde planeta Pamânt a creat această nestemată.
Lumea mineralelor este atât de miraculoasă

Musgravitul

Tanzania

Singurele surse de cristale facetabile sunt la Tunduru, Tanzania și o descoperire foarte limitată în 2009 la Mogok, Birmania.A fost descoperit in Musgrave Ranges, Australia de Sud

Jadeitul

Myanmar

Această varietate se gasește în cantități foarte mici exclusiv în Myanmar

Chrysoberyl

Brazilia

Cele mai importante depozite Chrysoberyl sunt în Brazilia, dar alte depozite importante sunt în Australia, Madagascar, Zimbabwe, Myanmar (Birmania) și Rusia

Perle semipretioase

Statele Unite ale Americii