Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Statuile Moai din Insula Pastelui

Statuile Moai din Insula Pastelui

Insula Paștelui se găsește în sud-estul Oceanului Pacific, fiind cunoscută datorită statuilor de piatră pe care le deține.
Sunt 887 statui monolitice sculptate intr-o gama larga de roci, de la basalt, scorie pana la tufuri vulcanice. Primul explorator al Insulei Pastelui a fost olandezul Jacob Roggeveen in 1722. In anul 1770 viceregele spaniol al perului trimite o expeditie pe insula care estimeaza populatia la un numar de 3000 de persoane. Patru ani mai tarziu ajunge pe insula exploratorul James Cook care mai gaseste in zona circa 600-700 de barbati si mai putin de 30 de femei , din cauza unei rascoale interne. Pana in anul 1877 populatia se reduce la 111 persoane din cauza epidemiilor de variola si a exploatarii facute de peruani.

james cook masurand o statuie moai

Numele de Insula Paștelui a fost dat de exploratorul olandez, Jacob Roggeveen, primul vizitator care a descoperit insula, în anul 1722, în Duminica Paștelui. De aici i s-a dat și numele pe care-l poartă și astăzi. Marile statui maoi, care se găsesc aici, au fost sculptate de băștinașii Rapu Nai, între anii 1100 și 1500-1680, fiind, de fapt, reprezentări complete de torsuri sau de figuri îngenunchiate și cu mâinile petrecute peste abdomen .

harta statui moai
harta statui moai

Toate statuile sunt sculptate intr-o singura piatra si au o greutate medie de 20 de tone. Primele statui moai facute erau mici si rotunde fiind comune cu celellalte statui din insulele polineziene inclusiv Tahiti. Marimea lor aratau puterea si statutul celor care le detineau.
În decursul timpului, unele statui moai au fost îngropate până în gât, datorită alunecărilor de teren. Până acum, a fost inventariat un număr de 887 de statui monolitice, care se găsesc, fie pe insulă, fie în diferite muzee. Peste 95% din statuile moai au fost sculptate în roci din cenușă vulcanică, solidificată sau în tuf, provenite din craterul vulcanului Rano Raraku, care este stins acum.
moai statui
Fiecare statuie moai reprezintă liderul decedat al unui neam sau o familie extinsă. Modul de prelucrare se făcea în felul următor: se foloseau dălți din piatră, care erau mai apoi ascuțite prin cioplire; pietrele vulcanice, din care erau sculptate statuile, erau mai întâi umezite, după care erau sculptate.
statuile moai din insula pastelui
Lucrul la statui era făcut în echipe numeroase, fiecare exemplar fiind sculptat în cel puțin un an. Mare parte din statui au fost deplasate cu ajutorul unei sanii în formă de y, trasă cu ajutorul unei funii făcute din scoarța dură a arborelui hau-hau, care erau legate în jurul gâtului statuii. Pentru deplasare erau necesari între 180 și 250 de oameni.

statui insula pastelui
Din fericire, statuile moai nu mai sunt astăzi în pericol de scufundare. Începând cu anul 2012, arheologii au început să escaveze zona din jurul acestora.