Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Salinizarea solurilor

Salinizarea solurilor

Ce este salinizarea solurilor

Soluri saline
Acumularea in sol a sarurilor solubile in apa poarta denumirea de salinizare. Sarurile solubile pot fi impartite in 3 mari grupe astfel:
Săruri uşor solubile – clorurile de sodiu, calciu sau magneziu, sulfaţii de sodiu şi magneziu, bicarbonatul de calciu sau magneziu.
Săruri greu solubile – sulfatul de calciu.
Săruri insolubile – carbonatul de calciu sau magneziu
Aceste saruri sunt dizolvate si transportate de catre apa. In momentul in care apa dispare prin evaporare, sarea ramane si se acumuleaza in sol. Conform unor estimări, suprafaţa totală a solurilor afectate de sare este de aproximativ un miliard de hectare. Ele apar în principal în zonele aride, regiunile semiaride din Asia, Australia si America de Sud. În Europa se intalnesc cu precadere în bazinul Mării Caspice, Ucraina, Bazinul Carpatic şi în Peninsula Iberică.

Harta solurilor saline din Europa

Cauze
Atat mediul natural cat si activitatea umana contribuie la acumularea sarurilor in sol si implicit la scaderea fertilitatii acestuia.
Factorii naturali cei mai importanti sunt :

  • actiunea vantului care are rolul de a transporta cantitati de saruri din zonele costiere spre interioorul tarmului ;

unele evenimente geologice ce pot creste cantitatea de saruri din apele subterane.

  • In zonele secetoase evapotranspiratia depaseste valoarea precipitatiilor atmosferice, astfel ca nivelul freatic se va ridica spre suprafata (regim exudativ). Sub actiunea temperaturilor ridicate apa se va evapora , iar sarurile vor precipita in sol;
  • existenta orizonturilor de sol pe substraturi argiloase si prezenta unor orizonturi freatice aproape de suprafata constituie de asemenea un element de risc in aparitia salinizarii solurilor;
  • ape care se revarsă din zone cu substraturi geologice care eliberează cantităţi mari de săruri;

Factorii antropici

  • practicile de irigare necorespunzătoare (cum ar fi utilizarea apei pentru irigaţii bogate în săruri) şi drenajul insuficient pot duce la salinizare;
  • ridicarea artificiala a panzei freatice prin drenaj neadecvat,metode necorespunzatoare de irigare si distributia neuniforma a apei pentru irigatii;
  • utilizarea unei agriculturi intensive si aplicarea de ingrasaminte pe solurile ce au o permeabilitate scazuta;

Efecte
Acest proces reduce calitatea solului, precum si gradul de acoperire cu vegetatie a zonei respective. Ca urmare a distrugerii structurii solului, solurile saline sunt erodate mai usor de apa si de catre vant, rezultand in final o scadere a fertilitatii solului.
Sarea tulbură dezvoltarea plantei obligand-o sa asimileze mai putine substanţe nutritive. Acest lucru afectează metabolismul organismelor din sol, determinând o fertilitate extrem de scăzută a solului. Salinitatea ridicată din sol provoacă ofilirea plantelor datorita creşterii presiunii osmotice, dar si din cauza efectelor toxice ale sărurilor. Plante cu toleranta mai ridicata la sare sunt:sfecla de zahar, rapita , bumbacul, iarba Bermuda in timp ce merele, cartoful, portocalul, trifoiul, au o toleranta scazuta.
Crusta de sare
Excesul de sodiu provoacă distrugerea structurii solului, care, din cauza lipsei de oxigen, nu poate întreţine nici dezvoltarea plantelor, nici creşterea animalelor.
Salinizarea creşte impermeabilitatea straturilor de adâncime ale solului, făcând astfel imposibilă utilizarea terenului pentru cultivare.
Sursa: http://soco.jrc.ec.europa.eu
Riscuri pedologice;
http://eusoils.jrc.ec.europa.eu
http://growingveggies.com
http://soilweb.landfood.ubc.ca

Salinizarea solurilor,solurile saline, ce este salinizarea., soluri salinizare, solurile sarate, soluri haline, soluri saratutoase, factorii salinizarii solurilor, sol salin, sol sarat, salin soluri, repartitia solurilor saline, cum influenteaza agricultura solurile saline, ce inseamna sol salin, romania soluri saline, soluri saline romania,Salinisation of soils, saline soils, is salinization., Soil salinization, soil salty, soil Halina, saratutoase soils, soil salinization factors, saline soil, salty soil, saline soil, saline soil distribution, affecting agriculture as saline soils, saline soil means , romania saline soils, saline soils romania

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.