Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Roci sedimentare rezultate din plante si animale

Roci sedimentare rezultate din plante si animale

De multe ori organismele au o contributie foarte importanta in formarea rocilor sedimentare prin inglobarea lor in sedimente. Astfel de organisme care iau parte la formarea rocilor sedimentare se numesc organisme litogene si pot fi de origine animala sau vegetala.

Organismele silicioase

care contribuie la formarea rocilor sedimentare sunt reprezentate prin animale ( Radiolari si Spongieri ) si prin plante Diatomeele si Silico-Flagelatele).

Radiolarii pot fi gasiti in mediul marin la toate adancimile (pana la 8000 de m) , dar prefera de regula apele calde. Rocile formate de ei sunt radiolaritele si jaspurile.

Jasp
Jasp

Spongierii sunt animale ce traiesc in apele marine. Principalele roci formate de ei se numesc spongolite.

Diatomeele sunt alge silicioase ce se gasesc atat in apele marine cat si in apele de pe continent.

Diatomitele
Diatomitele

Silico-flagelatele au scheletul format din opal. Uneori se pot uni formand roci numite silico flagelite .
Trebuie retinut ca rocile silicioase care se gasesc in natura pot avea 3 origini astfel:
Origine detritica (gresiile cuartitice atunci cand cimentul este format din silice)
Origine Chimica apar in general in lacuri, deoarece apele de pe continent contin totdeauna mai multa silice. Printre roci putem enumera: piatra de moara (un calcar silicios); silexul (roca silicioasa in mediu calcaros,intalnit in sedimentele lacustre si marine); chailles-urile(silexuri calcaroase); chertul(roca silicioasa in mediu silicios); gheizeritul(depozit alb cu aspect de tuf depus de gheizeri).
Origine organogena: radiolaritele, spongolitele, diatomitele, silico-flagelitele.

Silex
Silex

Organismele calcaroase

care contribuie la formarea rocilor sedimentare sunt: Spongierii calcarosi, Foraminiferele, Celenteratele, Echinodermele, Crustaceele, Bryozoarele, Lamelibranchiatele, Gasteropodele, Cefalopodele, si Vertebratele.
Carbonatul de calciu este precipitat prin reactia carbonatului de amoniu care se gaseste in protoplasma organismelor, cu sulfatul de calciu dizolvat in apa marii. Vertebratele contin si foarte mult fosfat de calciu . Oasele lor contin pana la 60% fosfat de calciu, iar dintii pana la 80%.
Dintre plantele calcaroase un rol important in procesul de litogeneza l-au avut cocolitele (alge unicelulare); Diplopora si Giroporella (alge verzi), characeele(alge verzi); lithotamniile (alge rosii).

Calcar
Calcar

Sursa:
Geologie generala;G. Cernea; 1954
http://davidhuerta.typepad.com
http://casa.acasa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.