Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Relieful ghetarilor de calota

Relieful ghetarilor de calota

 

Relieful de acumulare

Kamesurile sunt coline cu forma rotunjita alcatuite din nisipuri si argile.
Blocurile eratice sunt mase de roca cu dimensiuni mari ce au fost smulse din nunatakuri si transportate de ghetari spre periferia calotei. Exista cazuri in care astfel de blocuri au fost transportate de ghetar pe distante de sute de km(blocuri originare din Labrador au fost carate pana nordul Sua )

Bloc eratic

Eskerele au aspectul unor culmi netede si joase .Au rezultat prin acumularea la marginea calotei a unor mase de pietris si nisip carate de suvoaiele subglaciare. Lungimile lor sunt mari , iar latimile pot ajunge pana la cateva sute de m.


Esker
Drumlinurile sunt grupari alungite de coline, ce au lunimi de pana intr-un km, latimi de zeci de m si inaltimi de ordinul zecilor de m.
Morenele terminale au rezultat din materialele impinse de marginea calotei glaciare. In Finlanda poarta numele de salpauselka.
Pradolinele sunt culoare largi ce sunt localizate intre morenele frontale. Sunt prezente in Campia Germano-Poloneza si sunt urmarite pe anumite sectoare de catre reteaua de rauri.
Kettles– sunt microdepresiuni acoperite cu apa ce s-au format prin topirea unor blocuri de gheata in interiorul solului.

Relieful de eroziune

Fjeldul este o campie de eroziune modelata de calota glaciara. Dupa topirea ghetarilor in depresiunile formate au luat nastere lacuri (ex:Finlanda)
Nunatakurile sunt zone inalte care s-au situat deasupra calotei glaciare.
Nunatakuri
Rocile mutonate sunt proeminente alcatuite din roci mai duri. In prezent sunt mai greu de identificat deoarece au fost acoperite de sol si vegetatie.
Vaile glaciare sunt prezente in zonele inalte aflate pe directia de deplasere a calotei
Pentru a vedea toate formele reliefului glaciar de calota urmariti filmuletul de mai jos.

Un comentariu

  • ana

    Chiar ieri am avut examen la geomorfologie… Au fost si subiecte cu formele de eroziune ale ghetarilor de calota dar nu mi-a cazut nici unul… Oricum, frumos blog 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.