Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Recorduri geografice din Rusia

Recorduri geografice din Rusia

Statul cu cea mai mare suprafata
Avand o suprafata de 17.075.400 km patrati este de departe cel mai mai mare stat de pe glob, suprafata lui fiind aproape dubla fata de urmatoarea clasata. Se desfasoara pe 2 continente ( Europa si Asia), iar distanta intre punctul vestic extrem si cel estic este de cca 10000 de km. Suprafata mare a acestei tari ( este strabatuta de 11 fuse orare) , face ca pe teritoriul ei soarele sa nu apuna niciodata (cand in vest e ora 12 in est este ora 22). De asemenea este statul care are cele mai lungi granite si cei mai multi vecini. Federatia Rusa cuprinde 21 de Republici, 46 de regiuni si 4 districte.

Cel mai adanc lac de pe glob

 

lacul Baikal
lacul Baikal

Situat in sudul Siberiei acest lac de natura tectonica are o adancime de 1637 m. Lacul in forma de semiluna se remarca prin suprafata sa (locul3 in Asia), prin imensul potential de apa dulce ( cca 10% din rezerva mondiala) si prin speciile endemice care se intalnesc aici ( pestele om , foca de Baikal) A fost descoperit in anul 1643 de catre calatorii rusi K. Ivanov si V. Klesnikov.

Estuarul cel mai lung
Fluviul Obi izvoraste din muntii Altai si se varsa in marea Kara dupa ce curge pe odistatnta de aproximativ 5410 km.
Estuarul acestui fluviu are o lungime de 800 de km, o adancime de 10-12m si o latime cuprinsa intre 30-90 de km.


Orasul european cel mai populat

Situat pe raul cu acelasi nume, Moscova are o suprafata de 1095 km patrati si 12,5 milioane locuitori. Metroul din acest oras este al doilea din lume ca si grad de aglomerare ( 3,2 miliarde oamnei anual) , are o lungime de 290 de km si 172 de statii.


Temperatura cea mai scazuta din emisfera Nordica

In republica Yakutia pe malul fluviului Indidigarka, se afla localitatea Oimeakon . Aici pe data de 26 ianuarie 1926 s-a atins temperatura de – 71,2 grade Celsius. Temperaturi scazute (-61 grade Celsius) s-au inregistrat si in anul 2006 in lunile ianuarie si februarie.

Calea ferata cea mai lunga

 

Trans-Siberian-Railway-Map
Trans-Siberian-Railway-Map

Constructia acestei cai ferate s-a desfasurat intre anii 1891 si 1916. Are o lungime de 9288 km iar calatoria intre Moscova si Vladivostok dureaza 7 zile.

Cele mai mari rezerve de gaze naturale

Rezervele Rusiei reprezinta o patrime din gazele naturale de pe glob. Rezervele dovedite se estimeaza la 45,47 trilioane de metri cubi.

http://aliceee-traveler.blogspot.com
www.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.