Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Râpa Neagră de la Mehadia

Râpa Neagră de la Mehadia

Râpa Neagră de la Mehadia este o rezervație naturală de tip geologic, situată în comuna Mehadia, județul Caraș-Severin. Rezervația, care se întinde pe o suprafață de 5 ha, este constituită din conglomerate  badeniene, formate din roci sedimentare, ce au fost descoperite de-a lungul timpului de fenomene naturale, precum îngheț, vânt ploi. Rocile dure, din care sunt formate conglomeratele, au o culoare neagră-cenușie .

rapa neagra-mehadia

rapa neagra de la mehadia
rapa neagra de la mehadia

Formarea râpei pe larg
Din punct de vedere geologic, rezervația aparține depresiunii intramontane Caransebeș Mehadia. Aceasta s-a constituit și a funcționat ca bazin de acumulare începând din Tortonian . Procesul de sedimentare s-a continuat și în Sarmatian , cu dezvoltarea faciesului panonic. Succesiunea tortoniană începe cu depozite grosiere, având în bază un orizont grezos-conglomeratic urmat de altul marnos-nisipos, cu cărbuni.

rapa-neagra
rapa-neagra

Partea superioară a tortonianului este reprezentată prin depozite carbonatice. Pe acest fond petrografic a acționat distructiv apa meteorică, prin spălare în suprafață, acțiune cunoscută sub denumirea de ablațiune. Ablațiunea a îndepărtat rocile moi, scoțând în relief stratele constituite din roci dure, rezultând o decopertare naturală.

râpa-neagră din localitatea mehadia
râpa-neagră din localitatea mehadia

Ablațiunea este simultană cu eroziunea profundă a scurgerilor de ape temporare care a creat în zona forme cu relief sculptural, respectiv torenți. La piciorul pantei, torenții se desfac în mai multe brațe, puterea de eroziune și transportul scade iar materialul adus de torent se depune sub forma unui con. „Forma este un badlands, format prin eroziune selectiva, prin curenti concentrati si eroziune in panza”(Petru Urdea)

Sursa:

http://www.interferente.ro/rapa-neagra-de-langa-mehadia.html
http://wikimapia.org/21790531/ro/R%C3%A2pa-Neagra#/photo/3104995
http://www.cesavezi.ro/obiective-turistice/4-obiective-geografice/50-rapa-neagra
www.infopensiuni.ro
http://turism.bzi.ro/
http://www.flickriver.com/photos/st_funker/popular-interesting/