Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Presiunea atmosferica experimente

 Noi trăim pe fundul unui ocean de aer – atmosfera”. 

Aerul exercită o presiune continuă pe suprafaţa Pământului asupta tuituror corpurilor , numită presiune atmosferica.

Spre exemplu pe geamul unei ferestre de formă dreptunghiulară , cu dimensiunile, 80 cm şi 120 cm presiunea aerului e de 90 de tone. Geamul nu se sparge deoarece este supus aceleiasi forte si de pe partea cealalta. Acelasi lucru si cu  presiunea atmosferica asupra oamenilor. Aerul apasa pe noi, dar nu ne striveste deoarece  aceeaşi presiune se exercită şi din interiorul corpului, astfel încât, cele două acţiuni se anulează reciproc.

Presiunea scade odata cu altitudinea si este mai ridicata in zonele cu aer rece. Circulatia maselor de aer se face dinspre zonele cu presiune ridicata catre zonele cu presiune scazuta.

Experimentul oul care intra in sticla
Presiunea aerului din interiorul sticlei devine mai mică decât presiunea din exterior. Apoi, presiunea exterioară mai mare împinge oul în flacon!

Experimentul apa care intra sub borcan

Cand se aprinde flacara aceasta va incalzi aerul din interior care se va expanda. Se creeaza o zona de presiune joasa.

Presiunea mare este in afara paharului si aceasta va apasa pe apa din farfurie. Intrucat aerul rece din exterior este mai dens va circula spre aerul  cald mai putin dens din pahar. Avem deci o circulatie dinspre zonele cu presiune ridicata catre zone cu presiune joasa.

Dispre afara aerul va impinge apa in sticla pana cand cele doua presiuni se vor egaliza.

Experimentul Foaia pe Pahar

Asupra foii de hârtie se exercită, de sus în jos, presiunea hidrostatică, determinată de coloana de apă, iar de jos în sus, presiunea atmosferică. Deoarece foaia nu cade, înseamnă că presiunea atmosferică este mai mare decât presiunea hidrostatică. În cazul în care, între foaie şi apă pătrunde aer, foaia va cădea sub acţiunea presiunii hidrostatice, la care se adaugă presiunea aerului aflat în contact cu apa

Sursa

https://www.youtube.com/watch?v=038nx7Gq3bY de la 8:29 experimentul cu paharul si candela