Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Politica antinatalista din China

Populatia numeroasa din cadrul unui stat asigura o armata puternica si numeroasa dar si o forta de munca consistenta.Totusi in conditiile in care teritoriul e limitat iar resursele de hrana indisponibile, atunci trebuiesc gasite metode pentru stoparea ritmului accelerat al natalitatii. Momentan, la nivelul globului, India si China se confrunta cu probleme demografice, ca urmare a sporului natural pozitiv. Pentru a stopa cresterea numarului de locuitori cele doua state au apelat la o serie de masuri, menite sa scada cresterea numarului de locuitori. In acest fel a aparut politica antinatalista, o doctrina prin care familiile sunt constranse sa aiba un numar mic de descendenti. Scopul acestei politici este de a incetini ritmul natalitatii si de a micsora fertilitatea (numarul de copii/femeie).
In China aceasta politica a fost introdusa in anul 1979, pentru a rezolva problemele de ordin social si economic. Astfel femeile erau obligate sa aiba un singur copil, iar daca nu se conformau erau pedepsite prin taxe suplimentare, prin ignoranta autoritatilor ( in achizitionarea unui imobil sau la angajare aveau prioritate familiile cu un copil). Strategia ”copilului unic” va duce astfel la stoparea natalitatii, dar in consecinta populatia va imbatrani , iar forta de munca se va reduce.

Afis pentru promovarea campaniei  -Un singur copil-
Afis pentru promovarea campaniei -Un singur copil-

Masurile antinataliste luate de Guvernul Chinez
1. Incurajarea casatoriilor tarzii ce va duce la o descendenta mai mica
2. Se ofera concediu de maternitate doar la prima nastere
3. Se ofera alocatii doar pentru primul copil nascut
4. Se ofera concediu medical 14 zile pentru femeile care avorteaza si 30 de zile pentru femeile care se supun voit sterilizarii
5. Abandonarea sau avortul urmasilor de sex feminin
6. Punerea la dispozitia populatiei de materiale contraceptive subventionate de catre stat

Chinezoaicele sunt obligate sa faca avort.
Campania “Un cuplu un copil” a cunoscut in timp si moment nefericite. Multe femei au fost obligate sa faca avort fortat (cca 13 miliooane de avorturi anual), au fost sterilizate fortat sau nou-nascutii au fost omorati acolo unde autoritatile descopereau ca ar mai exista un urmas. Cei care incalca legea (au mai mult de un urmas) sunt sterilizati sau amendati. Amenda difera in functie de starea sociala a cuplului, fiind mai consistenta pentru femeile bogate (pana la 30000 de euro) si mai mica pentru cuplurile sarace (cateva sute de dolari).

Campania de sterilizare fortata
Campania de sterilizare fortata

Politici nataliste variabile in timp
1952 : controlul nasterilor este un act criminal deoarece consta in uciderea poporului chinez fara a face sa curga sange
1957 : sa ai 600 000 000 locuitori este bine deoarece o gura de hranit inseamna doua brate pentru munca
1962 : este cert ca e nevoie de o populatie numeroasa dar trebuie de asemenea difuzate mijloacele de contraceptie, cu ajutorul Planningului familial.
1979 : punerea in aplicare a politicii « copilului unic » prin masuri restrictive si sanctiuni economice pentru cuplurile avand mai mult de doi copii.
Pentru familiile care au un singur copil exista prioritate la angajare, facilitati in obtinerea unei locuintede calitate, concediu platit, admitere facila la crese. In schimb cuplurile care au peste doi copii sunt discriminate la angajare,platesc impozite mai mari si nu beneficiaza de ajutor din partea statului.
Se intrevede o imblanzire a legii
In ultima perioada statul chinez permite minoritatilor sa aiba si un al doilea copil, iar cuplurile chineze sunt lasate sa conceapa al doilea membru la un interval de 7 ani. In zonele rurale oamenii au invatat sa fenteze legea trimitandu-si femeile gravide la rude. Dupa nastere anunta ca l-au infiat,ori ca parintii copilului le sunt rude. Chiar daca cifrele oficiale afirma ca numarul de copii/femeie a trecut de la mai mult de 6 in 1950 la sub 2 in 2008, aceasta politica nu reuseste sa franeze suficient cresterea demografica pentru ca milioane de copii se nasc inca si nu sunt declarati.

Surse:
• Le Monde 1995
• Geografia populatiei si a asezarilor umane; Erdeli George
• www.descopera.ro
• www.adevarul.ro
• www.financiarul.ro

,antinatalista,campania un singur copil,china,, Antinatalist, one child campaign, china

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.