Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Planuri si tipuri de evolutie urbana

Planuri si tipuri de evolutie urbana

Tipuri de planuri urbane

Planul dezordonat are textura haotica, strazile sunt sinuoase iar infundaturile sunt frecvente. Se intalneste in orasele din lumea islamica dar si in orasele afectate de civilizatia araba (Sevilla).

Planul radiar-concentric este mai organizat (axele magistrale ce pleaca din centru sunt unite prin mai multe centuri circulare). Prezinta neajunsuri din cauza fluiditatii scazute a traficului.Ex:Bucuresti; Jupia (Brazilia); orasele vechi rusesti.

Radiar concentric
Radiar concentric

Planul rectangular (in tabla de sah)
Indiferent de conturul orasului, strazile se intretaie in unghi drept. Acest tip a aparut in China . Ex:Koln;Kyoto,Turnu Severin,Calarasi. Acest plan prezinta dificultati in traficul pe diagonala.

Plan rectangular
Plan rectangular

Planul suplu
Consta in imbinarea mai multor elemente geometrice, ce sunt adaptate la conditiile fizico-geografice locale. Ex:Canberra, New Delhi, Brasilia.

Tipuri de evolutie

Evolutia aglutinata este reprezentata prin extinderea treptata a vetrei orasului dinspre centru spre exterior. Evolutia orasului poate avea loc in orice directie, fara preferinte si consta in alipirea de constructii noi la vechiul nucleu urban. Prin extindere spatiul construit poate depasi centurile de fortificatii ale oraselor, obligandu-le astfel sa construiasca altele noi(Paris, Viena , Moscova). Cartierele de tip biddon-ville reprezinta tot o extindere prin aglutinare (la periferia oraselor adaposturile improvizate ale nevoiasilor se lipesc de cartierele statornice ale saracilor).



Evolutia tentaculara (in forma de stea)
Orasele se dezvolta in lungul unor cai de comunicatii sau in lungul unor rauri. Cel mai frecvent tentaculele pleaca din nucleul vechi al orasului si se extind in lungul cailor ferate (Tokio, Buenos Aires).

Evolutia prin absortia asezarilor rurale vecine
Absortia satelor se atinge in momentul in care orasul prin evolutia sa atinge localitatile limitrofe. Un exemplu concludent este orasul Bucuresti ce a inclus in intravilanul sau mai multe siruri de asezari rurale (Fundeni, Tei, Baneasa, Floreasca, Crangasi, Grozavesti, Giulesti)
Extinderea polinucleara este specifica evului mediu , atunci cand la periferia fortificatiilor se desvolta un nou centru cu rol comercial. In timp nucleele respective se unesc rezultand astfel un singur nucleu urban (Brasov).

Evolutie planificata
Acest tip de politica a fost elaborata in Marea Britanie si afost folosita in tarile cu economie centralizat-planificata.

http://life-airaware.inmh.ro
http://fichas.free.fr
Geografie Umana; Alexandra Ungureanu; Valerian Dragu;Ionel Muntele;Constantin Gheorghita

,Planul dezordonat, evolutia oraselor,tipuri de orase, textura oraselor, tipuri de orase dupa textura, orase rectangulare, orase radiar concentrice, evolutie urbanaPlanuri si tipuri de evolutie urbana ,Planul radiar-concentric,Evolutia aglutinata,Planul suplu,Planul rectangular (in tabla de sah)

Un comentariu

  • OH Explorer

    Util la clasa a 10-a ! Totusi,as sugera o completare cu planurile liniar si polinuclear (ex. Berlin) .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.