Planetele sistemului solar
Planetele Sistemului solar
Planetele sistemului solar se deplaseaza pe orbite mai mult sau mai putin eliptice in jurul Soarelui.
Dupa marime planetele se separa in doua categorii distincte astfel:
-Planete pitice(Ceres, Pluto, Eris)
-Planetele mici ce au dimensiuni asemanatoare cu ale Pamantului (Marte, Venus)
-planetele gigant ce au dimensiuni foarte mari (Jupiter, Saturn) si sunt alcatuite in mare parte din elemente usoare(hydrogen si heliu)
Planetele sistemului solar sunt:
1.Mercur este cea mai apropiata de Soare, fapt ce face ca pe suprafata ei temperature sa fie foarte ridicata.
2.Venus prezinta o atmosfera densa in care predomina dioxidul de carbon,oxigenul si azotul.Din cauza temperaturilor mari depe suprafata sa viata nu poate exista. Este cunoscuta si sub numele de “Luceafarul”.
3. Pamantul –a treia planeta de la Soare,dintre planetele sistemului solar prezinta un satelit natural numit Luna.Mai poarta denumirea si de “planeta albastra” deoarece mare parte din teritoriul ei este ocupat de apa.
4.Marte-mai este numita si “Planeta Rosie”.Are doi sateliti naturali(Phobos si Deimos).
5.Jupiter- are un volum de peste 1300 deori mai mare decat al Pamantului.Jupiter are 16 sateliti,iar pe teritoriul ei temperature este destul de scazuta(-100de grade). Este cea mai mare dintre planetele sistemului solar.
6.Saturn- se remarca prin numarul mare de inele(alcatuite din pulberi si alte corpuri mici).De asemenea are si cei mai multi sateliti(18)
7.Uranus este planeta care are celemai multe inele(19) dintre planetele sistemului solar.De asemenea are si foarte multi sateliti(15)intre care cei mai mari sunt Miranda si Titania.
8.Neptun are patru inele si opt sateliti.Cel mai cunoscut satelit este Triton care are un diametrudedoaua ori mai mare decat al Lunii.
9.Pluto prezinta un singur satelit .
10. Ceres se afla la 419 milioane de km fata de Soare. Ceres se presupune a avea un miez solid si o manta de gheata.
Suprafata planetei este probabil o mixtura de apa inghetata si diferite minerale ca argila si carbonate. Pe 24 august 2006 a primit statutul de planeta pitica. Ca si localizare este situata in centura de asteroizi,fiind considerata pana la primirea statutului de planeta ca fiind cel mai mare asteroid din Sistemul Solar.
11.Eris este cea mai mare palneta pitica cunoscuta din sistemul solar. Are un satelit numit Dysnomia.
Eris are un diametru de 2400 km, care este puțin mai mare decât Pluto. Poti juca aici jocul numit planetele sistemului solar