Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Obiective turistice de natură geologică

Obiective turistice de natură geologică

Printre astfel de obiective turistice putem enumera:
-creste, ziduri, martori de eroziune impuse de existenţa locală a unui anumit tip de rocă (cristalin, eruptiv, calcare etc.). Pot fi enumerate in acest în acest sens: Detunatele din Munţii Metaliferi cu coloane de bazalt; coloanele de bazalt de la Racoş, creasta de granite şi cuarţite din Culmea Pricopan, Creasta Cocoşului din Gutâi, zidurile de andezit bazaltoid de pe Firiza.
Gradina Zmeilor

Creasta-Cocosului
-focurile vii- fenomen rezultat din autoaprinderea gazelor naturale din adânc care ies la suprafaţă în lungul faliilor, fisurilor etc. (ex. la Terca în bazinul Slănicului de Buzău şi Andreiaşu pe valea Milcovului).
Focurile Vii
-mofetele, emanaţii de CO2, folosite în tratamentul anumitor boli (circulaţia periferică) în puncte amenajate (ex. Tuşnad, Covasna etc.); în unele locuri, necunoaşterea efectelor nocive pentru respiraţie a condus frecvent la moartea animalelor şi accidental a oamenilor, de unde renumele căpătat şi numeroasele legende ţesute asupra acestora -ex. Peştera Ucigaşă de la Balvanyos.
-cariere cu un anumit tip de rocă, mai rară sau care prin frumuseţe stârneşte interes (ex. marmura de Ruşchiţa, Vaşcău, Moneasa; granitul de Greci; chihlimbarul de la Colţi).
-vechi ocne de sare sau saline care au fost amenajate pentru diferite activităţi turistice (balnear-Tg. Ocna, Slănic Prahova, Ocna Dej, Praid etc.; antrenamente şi concursuri sportive –Slănic Prahova).
-puncte fosilifere, rezervaţii geologice şi paleontologice (ex. Strunga din Bucegi pentru fauna cretacică, Suslăneşti pentru impresiunile fosile de peşti şi plante din oligocen etc.).
Salina Targu Ocna
-regiuni puternic accidentate tectonic care stârnesc curiozitatea cunoaşterii (culoarul tectonic Timiş – Cerna)

Sursa:Potentialul turistic al Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.