Muntii Anzi
Muntii Anzi
Muntii Anzi numiti si “Marele zid vulcanic” sau “Cordiliera de Los Andes” sunt localizati in partea de vest Americii de Sud pe o lungime de peste 7500 de km.
Muntii Anzi au fost separati in 3 mari grupe astfel:
-Anzii de Nord ce se intind intre 2 grade latitudine sudica(valea superioara a Maranonului) si tarmul Nordic al Marii Caraibilor.
-Anzii Central ice se desfasoara mult in latime (650 de km).Aici apar altitudini de peste 6000 de m(vf Huascaran,Llullaillaco,Coropuna);podisuri inalte(podisul Boliviei cu lacul Titicaca); depresiunile sarate numite salar(Salar de Atacama, Salar de Uyuni, Salar de Arizaro)
-Anzii Sudici se individualizeaza net din cauza unei regiuni depresionare (depresiunea tectono-erozica chiliana),si prin aparitia tarmului cu fiorduri.
Muntii Anzi s-au format in timpul orogenezei alpine in faza laramica(in cretacicul superior). In structura geologica un rol important il ocupa rocile magmatice. In muntii Anzi o raspandire foarte mare o au vulcanii ce sunt distribuiti astfel:
-Seria Columbiana ce se intinde pe odistanta de cca 600 de km. In aceasta serie cei mai cunoscuti vulcani sun Purace si Tolima.
-Seria ecuadoriana cuprinde un numar foarte mare de vulcani active si stinsi, fiind renumiti pentru altitudinea lor . Cel mai cunoscut este vulcanul Cotopaxi.
-Seria peruviano-boliviana are 8 vulcani active dintre care cei mai cunoscuti sunt Huallatiri(6693 de m) si Cerro Licancaur(5930 m).
-Seria chiliano-argentiniana a vulcanilor din muntii Anzi se remarca prin vulcanul Llullaillaco ce are inaltimea de 6750 m.
In ansamblul lor sunt considerati ca fiind a doaua regiune seismica a lumii dupa arhipelagul japonez. Zona cea mai seismica se intinde de-a lungul grabenului tectonic al Atacamei si in valea longitudinala chiliana. In decursul istoriei cele mai cunoscute cutremure care s-au desfasurat in in aceasta zona au fost:
1.Cutremurul din 1647 cand la Valparaiso si Santiago au murit 3000 de oameni
2.Cutremurul din 1835 ce a distrus orasele Concepcion,Talcahuano,Chilan si altele
3.Cutremurul din 1906 care a lovit din nou orasul Valparaiso
4.Cutermurul din 1939 ce a avut epicentrul in apropierea orasului Concepcion si a dus la moartea a 10000 de oameni.
5.Cutremurul din 1960 care a zguduit tarmul statului Chile (au erupt atunci 12 vulcani ce erau considerati stinsi). Acest cutremur a facut 6000 de victime.
6.Cutremurul din 1965 cu epicentrul in valea longitudinala a dus la ruperea barajului la El Cobra si moartea a 1500 de oameni
7.Cutremurul din 31 mai 1970 a afectat o suprafata de 83000 km patrati si a facut peste 50000 de victim fiind considerat ca fiind unul dintre cele mai mari cataclisme din muntii Anzi.
Un comentariu
Alexandra
Am scris foarte urat