Mormintele liciene de la Dalyan
Mormintele liciene de la Dalyan
Liga Liciană a fost înființată în anul 168 Î.Hr., cuprinzând cel puțin 23 de orașe cetăți independente. Interesant în istoria acestui popor este modul în care își înmormântau oamenii. Licienii, potrivit credinței, își ciopleau mormintele în stâncă, pentru a ajuta sufletele morților să se înalțe la cer. Astăzi, asemenea edificii se mai găsesc la Kaunos-Dalyan, în Turcia, morminte ce ce datează din secolul IV.Î.Hr .
Dalyan, devine, de altfel, un centru important al Liciei în jurul anului 1000 î. Hr. Edificiile conțin două tipuri de morminte: primele pentru oamenii de rând, următoarele pentru nobili. Primul tip era, de fapt, un pat format din trei pietre, pe care se culca corpul neînsuflețit. Fațada mormântului era înfrumusețată cu coloane ionice. Trebuie spus că exteriorul mormintelor nobiliare nu diferă foarte multe de cele obișnuite, dar exteriorul da. Această camuflare este făcută special, cu scopul de a induce în eroare posibilii tâlhari de morminte. Unul din cele mai importante morminte aparține regelui Amyntas, mormânt înconjurat de morminte mai mici, unde au fost înmormântate rudele sale. Mormântul este compus din trei camere, concomitent construite pentru a depozita lucrurile de preț și obiectele de uz casnic, obiecte de care regele putea avea nevoie de lumea cealaltă.
Din păcate, urcarea la morminte este interzisă vizitatorilor din două motive. În primul rând, mormintele sunt atât de vechi încât bucăți de piatră se pot desprinde oricând, iar în al doilea deoarece mormintele sunt situate la o altitudine mare. În prezent, la Kaunos continuă cercetările arheologice sub conducerea profesorului Cengiz Isik. Există și o legendă despre formarea orașului Kaunos. Potrivit acesteia, Milet fiul lui Apollo, avea doi copii gemeni, un băiat pe nume Kaunos și o fată pe nume Biblis, care se iubeau. Pentru a găsi o rezolvare, Kaunos a plecat în altă parte, unde și-a construit un oraș. Byblos, disperată că a rămas fără fratele său, vărsa lacrimi zilnic, lacrimi din care, ulterior, s-a format orașul Dalyan
Sursa:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Turkey.ancient.tombs.jpg
www.safakaparthotel.com/dalyan.html
www.turkeysforlife.com/2012/03/exploring-fethiye-lycian-rock-tombs-in.html
www.observatorulph.ro,
www.historia.ro,
www.vacantaexotica.net.