Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Meteora Grecia

Meteora Grecia

Numele de meteora inseamna fie „stanci in aer” fie „suspendate in aer.” Complexul Meteora Grecia amplasat in apropierea orasului Kalambaka, este al doilea asezamant monahal de importanta din Grecia. Stancile pe care sunt asezate manastirile au in jur de saizeci de milioane de ani, fiind formate in perioada tertiara. In acea perioada campia Tesaliei era un lac urias ce era alimentat de raurile care veneau din muntii Pindului. Cursurile de apa erau incarcate cu sedimente care s-au depus in milioane de ani. Un cataclism aprodus prabusirea terenului din jurul lacului, iar apele au navalit in marea Egee, lasand in urma depozitele sedimentare. In timp aceste depozite sedimentare au fost erodate de agentii externi (ploaia, vantul,cutremure). In urma eroziunii au mai ramas doar rolcile mai dure, roci pe care le vedem astazi sub forma de coloane. Miscarile tectonice au avut si ele un rol prin impingerea in sus a acestor turnuri de stanca.

Meteora Grecia- istoric

In anul 1336, un calugar pe numele sau Athanasios pleaca din Sfantul munte Athos, din cauza invaziei piratilor si se stabileste aici unde intemeiaza prima manastire numita Megalo Meteora (Marea Meteora). IN secolul al XV-lea numarul manastirilor de aici era de peste 20. In secolul XVII in timpul perioadei elenistice are loc decaderea acestor manastiri, acum fiind locuite doar 6 manastiri (cinci de calugari si una de maici).Astazi există aici 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (Sfântul Duh, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae Padova și altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte și funcționează (Marele Meteor, Varlam, Sfânta Treime, Rusanou și altele). Doar sase manastiri sunt actve.

Meteora Grecia – manastiri

Manastirea Agia Triada

Meteora Grecia
Meteora Grecia

Manastirea a fost construita intre anii 1456-1476. Pana in secolul 20 calugarii ajungeau la manastire prin intermediul unor cabluri, dar din 1925 accesul a fost facilitat prin saparea unor scari in stanca.
Manastirea Agios Nikolaos Anapafsas

Meteora Grecia
Meteora Grecia

Numele „Anapafsas” este de origine necunoscută, acesta poate fi numele de familie al unui călugăr. Manastirea a fost abandonata în 1900 şi a căzut în paragina până când a fost renovata în 1960 de către serviciul arheologic. A fost apoi locuita de Palama Parintele până în 1982, după care a închis mănăstirea. În 1997, preoţii de Kalampaka au început să deschidă mănăstirea pentru turisti in fiecare vara.
Manastirea Agios Stefanos
Este singura manastire vizibila din Kalambaka si a fost fondata in jurul anului 1400, fiind in prezent o manastire de calugarite. Manastirea este usor de abordat deoarece exista un pod care porneste din drumul principal. Bombardata in timpul celui de al doilea razboi mondial, devine manastire de calugarite incepand cu anul 1961.
Manastirea Marea Meteora

Meteora Grecia
Meteora Grecia

Este cea mai mare si cea mai veche manastire din complexul Meteora din Grecia.Manastirea a atins apogeul in secolul al XVI-lea cand a primit donatii regale.
Manastirea Roussanou
Este asezata pe o stanca mai mica spre deosebire de celelalte manastiri ale complexului Meteora Grecia, si a fos fondata in anului 1545. Incepand cu anul 1988 aici exista o mica comunitate alcatuita din 13 maici. Maicile rezidente de aici par a fi mai prietenoase decat ceilalti calugari din Meteora deoarece ofera vizitatorilor dulciuri.

Manastirea Varlaam
Astazi, Manastirea Varlaam este ocupat de şapte călugări şi poate fi accesata printr-un pod îngust, care ruleaza de la drumul principal.

Meteora Grecia -sfaturi

Fiecare manastire din complexul monastic Meteora din Grecia are un program diferit de vizitare
Fiecare manastire percepe o taxa modica de intrare
Femeile trebuie sa isi ia o esrfa sau un sal pentru a-si acoperii umerii goi, iar fustele trebuie sa fie sub nivelul genunchilor
Barbatii trebuie si ei sa fie imbracati decent.
Primavara si toamna sunt cele mai bune momente pentru a vizita complexul Meteora din Grecia. Cu toate acestea cea mai aglomerata perioada este vara in sfarsiturile de saptamana.
Sper ca v-am convins sa vizitati complexul Meteora Grecia
Sursa:
http://www.sacred-destinations.com
http://traveltop.org
http://mslarsenphotos.blogspot.ro
http://www.mlahanas.de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.